Julijske Alpe so se predstavile v Londonu

19.04.2024 | Novice

Skupnost Julijske Alpe v Londonu© Elizabeta Skumavc

16. aprila je v Kongresnem centru v Londonu potekal dogodek New Deal Europe Marketplace & Forum 2024, ki se ga je pod okriljem Slovenske turistične organizacije udeležilo tudi 12 podjetij iz Slovenije. Dogodek predstavlja edinstveno priložnost za predstavitev turistične ponudbe tour operatorjem in agencijam iz primarno angleško govorečih trgov, Združenega kraljestva, Irske, ZDA ter drugih oddaljenih trgov.  

Na forumskem delu osredotočenost na rast turizma v regiji

Forumski del dogodka je gostila Evropska turistična organizacija – ETOA, na glavni razpravi so obravnavali vprašanje, ali je turistični razcvet v jugovzhodni Evropi dober za regijo in ali ga je mogoče trajnostno ohranjati. Na pogovoru so sodelovali strokovnjaki iz panoge, med drugim Melissa Tilling, generalna direktorica Sustainable Journeys by Charitable Travel, Dritan Xhengo, ustanovitelj in generalni direktor podjetja Past & Present Journeys iz Albanije, ter Rachel Read, direktorica Insight pri ETOA.

Julijske Alpe na New Deal Europe Marketplace

Na borzi so potekali predhodno dogovorjeni poslovni sestanki. V sklopu Julijskih Alp so svojo ponudbo na sestankih predstavili Sava Hoteli Bled in Turizem Bled za Skupnost Julijskih Alp in vzpostavili nove pomembne poslovne stike. Predstavniki so agencije in tour operatorje povabili na Slovenian Incoming Workshop – SIW 2024, ki bo potekal med 14. in 16. majem na Bledu.

Med sodelujočimi ponudniki so se predstavile destinacije iz jugovzhodne Evrope, poleg Slovenije tudi Hrvaška, Bosna in Hercegovina, Črna gora, Moldavija in Grčija.  

Julijske Alpe v Londonu© Elizabeta Skumavc

Britanski turisti na Bledu

V letu 2023 so britanski turisti na Bledu ustvarili 99.748 nočitev in 34.652 prihodov, kar predstavlja 9,2 % delež od vseh ustvarjenih nočitev. Trg Združenega kraljestva tako zaseda 2. mesto glede na ustvarjene nočitve in prihode med vsemi tujimi trgi na Bledu.