Prerojena soteska Vintgar vstopa v sezono 2024

18.04.2024 | Novice

Soteska Vintgar © Petra Pekovec

Soteska Vintgar, ena najbolj prepoznavnih in obiskanih naravnih vrednot v Sloveniji ta petek, 19. aprila 2024, ponovno odpira svoja vrata. 

V letošnji sezoni bo obisk soteske Vintgar obogaten z unikatnim izkustvenim in interpretacijskim doživetjem, ki so ga v Turističnem društvu Gorje poimenovali Vintgarjenje. Pot bo sestavljena iz osrednje poti skozi sotesko od Vstopnega središča Vintgar do izstopne točke pri slapu Šum, kjer se bodo obiskovalci odločili za eno od dveh tematskih poti, ki jih pripeljeta nazaj na izhodišče. Izbirajo lahko med Potjo kralja Triglava in Potjo reke dreves. Obe tematski poti sta obogateni z strokovno interpretacijo v obliki vodenih ogledov z vodnikom ali avdiovodnikom za skupine in posameznike. Vodniki so del Vodniške službe Vintgar in bodo letos prvič prisotni v soteski. Tako bodo v Turističnem društvu Gorje ponudili strokovno, odgovorno, poglobljeno in pristno izkušnjo  te naravne vrednote državnega pomena ter tudi Triglavskega narodnega parka kot edinega narodnega parka v Sloveniji.

V letu 2024 bo obiskovalcem na voljo v celoti prenovljeno Vstopno središče Vintgar, ki bo odslej tudi prostor za trajnostno izobraževanje. Omogočeni so tudi redni električni shuttle prevozi iz treh parkirišč do Vstopnega središča Vintgar, kar pomeni, da ne bo več gneče in iskanja parkirišč. Prenovljena je tudi podporna infrastruktura na izstopni točki pri slapu Šum.

S prenovljeno infrastrukturo, digitalizacijo nakupa vstopnic, strokovnim vodenjem po soteski, električnimi shuttle trajnostnimi prevozi ter nadgradnjo krožne poti in vključitvijo dveh tematskih poti, Soteska Vintgar postaja še privlačnejša destinacija za obiskovalce, ki želijo doživeti naravno in kulturno dediščino ter raznolikost narave v srcu Triglavskega narodnega parka.

Novosti, ki bodo v petek prvič predstavljene obiskovalcem, odražajo predanost ohranjanju narave in izboljšanju doživetja obiska Soteske Vintgar ter spodbuja avtentični trajnostni turizem. Obenem se z električnimi avtobusnimi prevozi pomembno razbremenjuje lokalno skupnost obremenilnega prometa v času turistične sezone.

Odpiralni čas soteske najdete na tej povezavi