Na ITB Berlin največ zanimanja za aktivne počitnice

14.03.2024 | Novice

ITB Berlin

Slovenija se je med 5. in 7. marcem predstavila na svetovni turistični borzi namenjeni poslovni javnosti ITB Berlin. Pod okriljem Slovenske turistične organizacije je zaživel razstavni prostor I feel Slovenia s predstavitvijo in poudarkih na doživetjih s področja kulture in umetnosti ter utrjevanjem podobe Slovenije kot pionirke na področju trajnostnega turizma. Borzo, ki je potekala pod sloganom »Pionirji prehoda v potovanjih in turizmu. Skupaj.«, je obiskalo približno 24.000 udeležencev. Na ITB Berlin se je predstavila tudi Skupnost Julijskih Alp.

V Berlinu se je predstavilo 26 slovenskih destinacij, združenj in podjetij  

ITB Berlin je borza, kjer se srečuje cel svet, nemški trg pa predstavlja najpomembnejši tuji trg slovenskega turizma. Animacijo na slovenskem razstavnem prostoru je prevzela Nova Gorica, ki bo leta 2025 skupaj z italijansko Gorico prevzela naziv Evropska prestolnica kulture. Novinarji in predstavniki strokovne javnosti so Slovenijo podrobneje spoznali na zanimivih pogovorih (en. culture and art travel talks) v t. i. »dnevni sobi« razstavnega prostora.

Na borzi se je predstavilo 26 slovenskih destinacij, združenj in podjetij: Turistično združenje Portorož, Zavod za turizem Šaleške doline, Zavod za turizem Nova Gorica in Vipavska dolina, Zavod za turizem Maribor, Turizem Ljubljana, Skupnost slovenskih naravnih zdravilišč, Javni zavod za turizem, kulturo in šport Občine Ormož, HIT Alpinea, Sava Turizem, Istrabenz Turizem, Terme Čatež, Unitur - Terme Zreče & Rogla, Terme Dobrna, Terme Krka, Terme Vivat, Feel Green Travel, Kompas Novo mesto, Kompas, Mtours, Palma, Relax Turizem, Javni zavod Ljubljanski grad, Postojnska jama, IGB, Kobilarna Lipica in Skupnost Julijske Alpe.

Skupnost Julijskih Alp na ITB Berlin

V sklopu borze je kot spremljevalni dogodek potekal tudi I feel Slovenija večer za vabljene goste s praznovanjem 100-letnice Triglavskega narodnega parka. Dogodek je predstavljal izjemno priložnost za obeležitev stoletnice podpisa zakupne pogodbe za ustanovitev Alpskega varstvenega parka, predhodnika Triglavskega narodnega parka, ki predstavlja pomemben mejnik v zgodovini razvoja naravovarstva in prizadevanj za zavarovanje dela Julijskih Alp v obliki edinega narodnega parka v Sloveniji. Ob tej priložnost je TNP podpisal pismo o nameri o sodelovanju na biosfernih rezervatih z nemškim nacionalnim parkom Berchtesgaden, ki spodbuja pomembno strateško partnerstvo v Alpah med Julijskimi Alpami in nemško alpsko regijo Berchtesgaden Land.   

Predstavnik Skupnosti Julijskih Alp Klemen Langus je skupaj s portalom in aplikacijo Outdooractive izvedel odmevno javno predstavitev na temo trajnostnega upravljanja destinacije.

ITB Berlin

Na stojnici Skupnosti Julijskih Alp sta predstavnici izvedli številne sestanke z organizatorji potovanj in počitnic, predstavniki agencij in ostalimi interesnimi združenji ter potencialnimi partnerji iz različnih delov sveta, največ z območja srednje Evrope, Nemčije, Avstrije, Švice, Poljske, Češke, Beneluksa, pa tudi Velike Britanije, Irske in ZDA. Veliko zanimanje sta zabeležili s strani Baltskih držav, ki šele začenjajo raziskovati Slovenijo in Julijske Alpe.  

Največ zanimanja je bilo izkazanega za področje aktivnosti na prostem, krožno pot Juliana Trail in turno kolesarsko pot Juliana Bike, trajnostna doživetja, potovanja s trajnostno obliko prevoza in doživetjih za mlade s poudarkom na pohodništvu. Na borzi so premierno predstavili novi katalog Julijske Alpe, ki tematsko zajame celotno območje in nudi številne ideje za prostočasne aktivnosti v neokrnjeni naravi.