Predstavitev Bleda z zaledjem na britanskem in irskem trgu

10.11.2023 | Novice

wtm-london© Tine Murn

Med 29. oktobrom in 8. novembrom se je ekipa Turizma Bled skupaj s ponudniki iz destinacije, drugimi destinacijami ter ponudniki v Julijskih Alpah, zadrževala na Irskem in v Združenem kraljestvu ter sodelovala v skupni kampanji Julijske Alpe Roadshow UK in se predstavila na najpomembnejši borzi turistične industrije World Travel Market London. 

 

Roadshow UK

Pod okriljem organizacije New Deal Europe smo med 29. oktobrom in 4. novembrom sodelovali v skupni kampanji povezovanja z agenti in tour operatorji, ki je potekala v mestih Dublin, Newcastle in Manchester. V Dublinu je dogodek s sestanki potekal v slovenski ambasadi, kjer smo bili zelo velikodušno sprejeti.  Roadshow smo zaključili z izvedbo številnih poslovnih sestankov na največjem poslovnem dogodku GEM (Global Europen Marketplace) 2023 pod okriljem ETOA (European tourism Association).

Izkušnja kaže, da je večji del agentov in tour operaterjev naš podalpski biser že odkrila. Kampanjo smo zato izkoristili za izdatno promocijo strateško usmerjenega razvoja zelenega in trajnostnega turizma na Bledu, novih produktov, območja Julijskih Alp in vzpostavili še tesnejše vezi med samimi udeleženci kampanje.

Zanimanje za obisk Slovenije, kot nove destinacije na trgu, raste. Ogromno turistov je že obiskalo klasične destinacije, kot so Paris, London, Benetke ... zato agentje in operatorji iščejo nove, neodkrite in zanimive destinacije, kot je Slovenija. Naša država zaradi svoje majhnosti predstavlja priložnost za odkrivanje novih poti v sodelovanju s sosednjimi državami, ki že imajo redne linije turistov z različnih držav. Priložnost za povečanje števila gostov iz Združenega kraljestva se kaže predvsem v povezovanju s sosednjima državama Italijo in Hrvaško. Po mnenju tour operatorjev je za goste, npr. iz mest Manchester in Newcastle, največja omejitev nepovezanost slovenskega letališča in pomanjkanje rednih letalskih povezav.

 

WTM London

Udeležba na eni najpomembnejših borz turistične industrije predstavlja izjemno platformo za vzpostavljanje poslovnih vezi, hkrati pa povečuje vidnost in prepoznavnost destinacij. WTM London je zanimiv tudi zaradi širokega nabora predavanj o aktualnih temah v turizmu in trendih, ki oblikujejo turistično ponudbo in povpraševanje po vsem svetu.

Številne ključne teme se spreminjajo veliko hitreje, kot jih lahko naslavljamo in rešujemo. Letošnje so obravnavale geopolitično situacijo, klimatske spremembe, inflacijo, recesijo, vojne, demografijo, tranzicijo energije in prehod na obnovljive vire energije, umetno inteligenco … z izjemnim poudarkom na razvoju trajnostnega turizma.  

Kljub naslavljanju perečih in bridkih tem je bilo na sami borzi čutiti naboj pozitivne energije in optimizma predvsem zaradi optimističnih napovedi organizatorjev potovanj za prihajajočo sezono, številnih izvedenih sestankov in ponovno vzpostavljenih sodelovanj z večjimi tour operaterji. 

V okviru slovenske stojnice se je Turizem Bled predstavil s krovno temo umetnosti in kulture, ki naslavlja vse ključne blejske simbole: Blejski grad, kremno rezino, pletno in simbol rajske ptice.

Izkaže se, da je bila odločitev o zeleni usmeritvi slovenskega turizma ključnega pomena, da smo kot majhna država postali izjemno pomemben turistični partner tudi na britanskem trgu.