Predstavitev Bleda v ZDA, najpomembnejšem oddaljenem trgu

30.10.2023 | Novice

Predstavitev Bleda v ZDA

Slovenska turistična organizacija (STO) in Hrvaška turistična skupnost (HTZ) sta partnersko naslovili ameriški trg v sklopu poslovnega dogodka, ki se je odvil v ponedeljek, 23. oktobra, v New Yorku. V sklopu promocijske kampanje »Naturally Yours – Taste, Feel, Love« se je predstavil tudi alpski biser, Bled.

ZDA so izjemno velik in konkurenčen trg, ki ga naslavlja cel svet. Ker gostje z oddaljenih trgov, kot so Američani, raziskujejo več držav v regiji naenkrat, je ključnega pomena, da se takšen trg naslavlja regijsko, s skupnimi močmi. STO in HTZ sta tokrat premierno sodelovali s predstavitvijo na ameriškem tržišču in krepili pozicijo Slovenije in Hrvaške kot celoletne turistične destinacije. Dogodek je bil namenjen slovenskim, hrvaškim in ameriškim partnerjem iz segmenta luksuznega turizma, osredotočenega na manjše zaključene skupine in individualne goste.

 

Pomen sodelovanja in povezovanja ter dobre letalske povezljivosti s svetom

Direktor Javnega zavoda Turizem Bled, Blaž Veber, je vtise skupne predstavitve strnil takole: »Ponosen sem, da sem bil v sklopu skupne promocije del uigranega, usklajenega in povezanega delovanja Slovenske turistične organizacije in Hrvaške turistične skupnosti. 48 promocijskih aktivnosti lahko opišem kot izjemno aktivnih in intenzivnih, minile so v znamenju več kot 30 poslovnih sestankov, Bled pa se je, izmed vseh destinacij, ki so se predstavile na poslovni borzi, izkazal kot ena glavnih atrakcij.« 

Največja pomanjkljivost Slovenije, kot se kaže v tem trenutku, je okrnjena letalska povezljivost s svetom. »Obe državi, tako Slovenija kot Hrvaška, se v svetu pozicionirata kot atraktivni celoletni turistični destinaciji. Razlikujeta pa se v tem, da sta Hrvaška in ZDA povezani z več direktnimi leti – enega ohranjajo tudi v nizki sezoni. Prepričan sem, da bomo v Sloveniji prepoznali pomembnost povezljivosti in direktnih letalskih povezav s ključnimi gospodarskimi in turističnimi trgi ter v prihodnje vzpostavili direktne  povezave tudi z ZDA, saj je to eden izmed glavnih predpogojev za razvoj turistične destinacije,« je dodal Veber.

 

Slovenski vrhunski športniki so se izkazali kot najboljši promotorji države

Da so najboljši ambasadorji Slovenije prav naši vrhunski športniki priča dejstvo, da Američani Slovenijo prepoznajo predvsem po izjemnih športnikih in njihovih dosežkih. Vrata na ameriški trg so se nam na široko odprla tudi zaradi naših vrhunskih športnikov – Gorana Dragića, Anžeta Kopitarja, Tine Maze in košarkarskega zvezdnika Luke Dončića, kar potrjuje pravilno odločitev Slovenske turistične organizacije za izbiro športnikov kot uradnih ambasadorjev slovenskega turizma. 

Za promocijo Bleda je izdatno poskrbel dogodek te jeseni, Luka2Bled – košarkarski spektakel, ki se je odvijal na plavajočem igrišču s predstavitvijo novih superg z imenom LUKA 2 LAKE BLED. Te so nastale v sodelovanju Luke Dončića in legendarne znamke Jordan, navdih pa so črpali iz lepot alpskega bisera, Blejskega jezera. Dogodek je prepletal šport, kulturo in trajnost, Bledu pa je ponudil edinstveno priložnost za povečanje globalne prepoznavnosti Slovenije. Učinki takšne promocije so vidni v daljšem časovnem obdobju v več letih, zato si lahko iz leta v leto obetamo še več gostov iz Amerike.

 

S promocijo na ameriškem trgu bomo nadaljevali tudi v prihodnje

Ekipa javnega zavoda Turizem Bled se je že začela s pripravami na promocijo Bleda na slovenskem dnevu v Dallasu, ki se bo zgodil maja prihodnje leto.

Bled se bo predstavil v sklopu celotnega območja Julijskih Alp, ki zajema tudi druge počitniške destinacije – dolino Soče, Kranjsko Goro, Radovljico, Žirovnico, Jesenice, Gorje, Bohinj, pa tudi Goriška Brda. Na ta način se bo celotna regija predstavila kot gostoljubna, prijetna in zelena oaza neokrnjene narave za aktivni oddih, ki deluje po principu dnevne sobe. Ta velikodušno in prijazno sprejme prav vsakega gosta, ki spoštuje trajnostno in odgovorno ravnanje na turistični destinaciji. Obiskovalce regije bomo tako že pred prihodom ozaveščali o zelenih praksah ter načelom in vodilom, ki jim bodo omogočala, da bo njihovo bivanje pri nas prijetno in območje Julijskih Alp vključno z blejskim biserom ohranjena tudi za prihodnje generacije.