Tradicionalna trgatev na Blejskem gradu

03.10.2023 | Novice

Grajska trgatev© Boris Pretnar

Grajska trta je kljub letošnjim zelo spremenljivim vremenskim razmeram dobro obrodila, saj so trgači v soboto, 30. septembra obrali kar 70 kg grozdja.Na tradicionalni grajski trgatvi se je zbrala množica domačih in tujih obiskovalcev. Z zanimanjem so spremljali etnološko prireditev, ki jo na Blejskem gradu pripravljajo že vse odkar so trto zasadili na zgornji grajski terasi. Gre za cepič 450 let stare trte z Lenta, na gradu pa raste vse od l. 2011, ko so jo zasadili ob 1000. letnici gradu. Od takrat, čeprav v zahtevnih pogojih, trta odlično uspeva.

»To je naš tradicionalni dogodek že odkar trta raste na gradu, torej od leta 2011. Vsako leto se pridela več grozdja, tako da smo prav ponosni, ker ima letošnja letina res krasne, sladke, velike jagode. Iz njega bo zagotovo dobro vino», je ob dogodku, ki jih v Zavodu za kulturo Bled skrbno načrtujejo povedala direktorica mag. Lea Ferjan.

Blejski župan Anton Mežan je imel to čast, da je obral prvi grozd letošnje grajske letine. Kot je povedal v svojem nagovoru navzočim trta kljub zahtevnim pogojem dobro uspeva in tako rekoč pooseblja gorenjsko trmo in vztrajnost, ki nam je tudi na Bledu ne manjka. »Če se korenine dovolj daleč požene, če so te korenine čvrste, potem nas težko premakne še tak vihar.«

V skrbno pripravljenem programu, ki ga je spretno soustvarjal Lojze Ropret, sicer pomočnik skrbnika grajske trte so nastopili učenci recitatorskega krožka blejske osnovne šole in Šuštarji, glasbena skupina iz Ribna. Nad vsemi je bedel grajski tiskar, Mojster Janez. Grajski kletar Davorin Slejko iz Dornberka v Vipavski dolini in ovtar, varuh stare trte z Lenta Alojz Jenuš – Slavek sta skrbela, da je trgatev potekala po pravilih. Letošnja letina je bila kljub zelo spremenljivim vremenskim razmeram dobra, saj so trgači obrali okrog 70 kg grozdja.Navzoči so ob koncu kot je običaj nazdravili z vinom Mladovita, trgači pa so z obrano letino z Blejskega gradu pohiteli naprej v Duplje, kjer so letos tako kot lani na Blejskem gradu, stiskali grozdje vseh potomk stare trte z Lenta.

Vir: Moja občina