Koledar Bled 2024 in razstava na Blejskem gradu

25.09.2023 | Novice

Otvoritev razstave Koledar Bled 2024 © Zavod za kulturo Bled

Na Blejskem gradu so v četrtek, 21. septembra ob izidu koledarja za prihodnje leto, odprli razstavo fotografij in perorisb sodelujočih ustvarjalcev.

V Zavodu za kulturo Bled vsako leto tradicionalno izdajo koledar za prihajajoče leto z motivi Bleda. Tudi letos izid koledarja spremlja razstava del ustvarjalcev, ki so pri njegovem nastanku sodelovali. Letos so to akademski slikar Janez Ravnik ter fotografi Jošt Gantar, Aleš Krivec, Mirko Kunšič in Miro Zalokar. Koledar je oblikovala Andreja Završnik.

V koledarju se fotografije štirih avtorjev prepletajo z detalji perorisb iz umetniškega cikla Sledovi civilizacije, ki ga je med leti 1985 in 1990 ustvaril akademski slikar Janez Ravnik. V skoraj 70-ih letih je ustvaril 1500 likovnih del, največ slik in risb ter približno 100 lesenih kipov. Bil je izjemen pedagog na blejski osnovni šoli in neutruden organizator likovnih razstav v blejski festivalni dvorani. Za njegovo delo mu je Občina Bled l. 2005 podelila naziv častni občan.

Ob nagovoru mag. Lee Ferjan in predstavitvi projekta Andreje Završnik so otvoritev razstave v dvorani nad grajskim muzejem žlahtnili člani kvarteta SOS s svojim mentorjem Levom Pupisom. S tem so napovedali tudi koncert v vrtu pred Festivalna dvorana Bled, ki bo 30. septembra, ob 17. uri.

Koledar Bled 2024 je že mogoče kupiti na blagajni Blejskega gradu ali prek spleta.

Razstava fotografij in perorisb bo v dvorani nad grajskim muzejem na ogled do 29. februarja 2024.

Zavod za kulturo Bled