Nove zgodbe Blejskega lokalnega izbora
21.09.2023 | Novice
V torek, 19. 9. 2023 smo na posebnem dogodku v prostorih infocentra Triglavska roža Bled slavnostno podelili certifikate kakovosti Blejski lokalni izbor novim prejemnicam in prejemnikom.
Po uspešno zaključenih ocenjevanjih 4 kategorij v letošnjem letu se je v mrežo ponudnikov certificirane ponudbe na novo vključilo še 9 ponudnikov z območja Bleda in okolice, lokalna ponudba zbrana pod našo pod destinacijsko znamko pa je bogatejša za 32 pozitivno ocenjenih prehrambenih, obrtniških in gostinskih izdelkov ter turističnih produktov, katerim so skupni odlična kakovost ter lokalna in trajnostna nota.
Prejemniki in prejemnice certifikatov Blejski lokalni izbor po posameznih kategorijah:
Rokodelski izdelki in izdelki unikatnega ter industrijskega oblikovanja:
- Alojz Ropret s.p. za izdelek Riklijeve cokle.
- Metka Zavodnik s.p. in Vojko Zavodnik za izdelka Riklijeva pohodniška palica in Riklijeve vaške šale.
- Nina Soklič s.p. za izdelek Blejska košarca.
- 6.element ft. ART SHIVA, Andreja Stržinar in Tadeja Zupan (AS Unikat & Ph RED) za izdelke Riklijeva izvirna oblačila (srajca in hlače) in Popotna torba ART SHIVA.
- Gal Christian Žvegelj s.p. za izdelka Negovalna krema s sladkim pelinom in Vlažilna krema s sivko.
- C.U.T. Bled d.o.o, družina Mučič, za izdelek Stenski koledar s starimi slikami Bleda.
Pridelki in živilski izdelki
- Kulturno društvo Zasip za izdelke Prgina moka, kruh prgovc, Tepkini prijatelji in Hruška tepka – prga.
- Dorica Kržišnik, NDDK za izdelek Konopljine testenine.
- Sava hoteli Bled v sodelovanju z Miro Rismondo s.p. za izdelek Riklijev rženi kruh.
- Kmetija Pr' Obvak - Radmila Lapuh, NDDK za izdelke Sibirska pojedina, Dvojni objem in Sok aronije in rdeče pese.
- Katjini vrtovi - Staša Čelik Janša, NDDK za izdelka Sončna paprika in Ko nisi v družbi.
- Vrt okusov – Mateja Reš, NDDK za izdelke Sirup črni ribez, Črni biser, Metin sirup in Tulsi čaj.
- Zavod za kulturo Bled v sodelovanju s Conditus d.o.o. za izdelek Riklijeva rezina v moderni preobleki.
- Kmetija Pr´Andreco - Tilen Soklič, NDDK za izdelka Erkotov čaj in Julkin marmeladni namaz iz črnega ribeza.
Jedi in pijače, postrežene na gostinski način
- Simon Osterc s.p. – Mega burger Bled za jed Burger Prgovc
- Sava hoteli Bled – Grand hotel Toplice za Meni blejski lokalni izbor v restavraciji Julijana.
Turistični produkti in vodena doživetja
- Vrt okusov – Mateja Reš, NDDK za doživetje Vrt okusov in občutkov.
- Andrej Begovič s.p. za doživetje Zveni po praznikih.
Turizem Bled uvajanje kolektivne blagovne znamke zagovarja z več vidikov, in sicer z znamko zagotavljamo povezovanje lokalnih obrtnikov in kmetov s turizmom in turističnim gospodarstvom, turističnemu gospodarstvu zagotavljamo izdelke lokalnega porekla višje kakovosti, turistom pa stik z avtentičnostjo in tradicijo kraja. Vse te komponente so del trajnostnega razvoja destinacije.
Velik potencial vidimo v povezovanju destinacij na regionalnem nivoju, v okviru skupnosti Julijske Alpe ter na nacionalnem nivoju v okviru Mreže teritorialnih kolektivnih blagovnih znamk, ki izvaja povezane aktivnosti v skupno dobro kolektivnih blagovnih znamk in katere cilj je celovit razvoj ponudbe podeželskih destinacij v pametne trajnostne destinacije s prepoznano certificirano visokokakovostno ponudbo z lokalno dodano vrednostjo po celotni verigi vrednosti od vil do vilic ter vodenih doživetij.
Register certificirane ponudbe je dostopen na spletni strani www.bled.si pod zavihkom Kaj videti in početi – Bled Local selection – Ponudba. V letošnjem letu načrtujemo še izvedbo študijske ture z ogledom dobrih praks druge kolektivne blagovne znamke ter vzpostavitev spletne trgovine za prodajo certificiranih izdelkov. Razpis za podelitev pravice do uporabe znamke, preko katerega lahko zainteresirani ponudniki prijavite svoje izdelke, jedi in storitve v ocenjevanje je predviden v začetku prihodnjega leta.
Iskrene čestitke in zahvala vsem nagrajenkam in nagrajencem, ki dokazujete, da inovativnost, podjetnost in smisel za zgodbe še živijo v naših krajih.
Turizem Bled