Kako ravnati ob nevihti

21.07.2023 | Novice

Nevihte so intenziven vremenski pojav z močnejšimi padavinami, bliskanjem in udari strel. Povzemamo nekaj koristih napotkov za osebno zaščito, še posebej za kampiste. Ob nevihti se je najbolj primerno skriti v grajene objekte, ki imajo tudi strelovod. Drevesa, na pol odprta ali majhna poslopja, nadstreški, šotori niso varni. Ob možnosti neviht se ne odpravljajte v gore.

Kako ravnati ob nevihti

Nevihte in neurja ter zlasti možnost nastanka toče je krajevno in časovno težko napovedati. Razvoj in gibanje nevihtnih oblakov ter možnost toče je mogoče ugotavljati z radarskimi meritvami. Gibanje oblakov in intenzivnost padavin je priporočljivo spremljati prek radarskih slik na spletni strani Agencije RS za okolje.

Gorski reševalci opozarjajo vse pohodnike, naj spremljajo vremensko napoved na različnih zanesljivih virih, napoved hkrati večkrat preverijo – pred turo, med turo in po turi. Prav tako se je treba v hribe odpraviti dovolj zgodaj zjutraj. Opozarjajo namreč, da gorski reševalci v slabem vremenu potrebujejo več časa za dostop do ponesrečenih, ob nevarnosti strele pa še dlje, če so razmere prenevarne.

Nevarnost udara strele je tako velika tudi v kampih, saj se ob udaru strele lahko pojavi napetostni lijak, ki zajame šotor. Med nevihto se umaknite iz šotora na varno, bodisi v avtomobil, ki s svojo kovinsko konstrukcijo deluje kot Feradeyeva kletka, bodisi v počitniško prikolico, če ta ni cela iz plastike, pa v skupne toaletne prostore oziroma v lokal.

Nekaj koristih napotkov za osebno zaščito:

 

VIR : Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje, URSZR

Novica je bila predhodno objavljena na spletni strani STO