Deset tisoč lučk na Blejskem jezeru

17.07.2023 | Novice

Deset tisoč lučk na Blejskem jezeru

Mojster Andrej Vidic, domačin iz vasi Grad na Bledu, letos že 51. zapored pripravlja »blejske lučke«, ki bodo na Blejskem jezeru zagorele v soboto, 29. julija zvečer.

Lučke so jajčne lupine, napolnjene z voskom. »Jajca morajo biti prav ubita, da se jih lahko napolni«, pravi mojster Andrej. Zadnja leta jajčne lupine zanj hranijo v družbi Conditus, ki je znana po izvrstnih slaščicah, med njimi je kremšnita, tako da jajčne lupine teh kremšnit romajo kot lučke še na Blejsko jezero.

Jajčne lupine Andrej Vidic napolni z voskom in stenjem, jih razporedi v posebne posode, ki jih potem s prostovoljci razvozijo po jezeru, prav tako jih prižgejo šele, ko so že na vodi, ne na kopnem.

»Za polaganje lučk na vodo moraš imeti nekaj znanja, prav tako za njihov prižig, poleg tega pa je treba paziti na vodne tokove, da lučke voda zanese do obale in ne na primer proti Otoku«, pravi Andrej. Tudi letos mu bo pomagalo okoli štirideset prostovoljcev, ki jih bo spremljalo reševalno plovilo blejske službe za reševanje iz vode.

Potapljači so tudi sicer vpeti v sam dogodek, saj gredo že v nedeljo zjutraj po jezeru in poberejo lučke ven. Letos jih bo na vodi okoli deset tisoč, Andrej pa jih zbira in pripravlja že od zgodnje pomladi. 

Deset tisoč lučk na Blejskem jezeru

Deset tisoč lučk na Blejskem jezeru