Evropsko prvenstvo v veslanju ponovno na Bledu!

25.05.2023 | Novice

Evropsko prvenstvo v veslanju

Veslaška elita se je vrnila na najlepšo in najboljšo progo na svetu!

Evropsko prvenstvo leta 1956 je bilo prvo veliko veslaško tekmovanje, ki ga je gostil Bled s svojo tako rekoč idealno kombinacijo naravne veslaške proge in enostavne logistike z bližnjimi hoteli. Sledila so štiri svetovna prvenstva (1966, 1979, 1989 in 2011) in pa Svetovno veteransko prvenstvo 2017, ki še danes velja za največjo veslaško regato vseh časov, izjemne uspehe pa so na njih dosegali tudi slovenski veslači, med njimi najpogosteje blejski.

Letos bomo med 25. in 28. majem po 67 letih ponovno lahko navijali za najboljše veslače Evrope. Med njimi bodo tudi štiri udarne slovenske posadke, ki so dosegle vidne rezultate že v lanski sezoni – Filip-Matej Pfeifer (enojec), Nina Kostanjšek (enojec), Rajko Hrvat (lahki enojec) ter Jaka Čas in Nik Krebs (dvojec).

Vstop prost za vse občane Bleda!*

*potrebno je predložiti osebni dokument, ki izkazuje vaše prebivališče

PROGRAM:

Pešpot okrog jezera

Prehod skozi Malo in Veliko Zako bo ves čas omogočen, saj omogočamo brezplačen vstop v ciljno areno za vse občane Bleda; za vstop oziroma prehod bo potrebno predložiti le veljaven osebni dokument.

Prometni režim

Med 22. in 28. majem bo za promet zaprto območje Male Zake – Župančičeva cesta od križišča s Kolodvorsko cesto do krožišča v Mali Zaki, del Veslaške promenade od križišča ceste Za Gradom do krožišča v Mali Zaki in del ceste Za Gradom od križišča z Župančičevo cesto.

Promet bo možen samo z vozili z ustrezno akreditacijo organizatorja in za stanovalce Župančičeve ceste, ceste Za Gradom in Veslaške promenade, kjer bo veljala zapora.

Plovbni režim

Na Blejskem jezeru bo med 22. in 28. majem 2023 veljala delna popolna zapora, in sicer na trasi veslaške proge od starta pod hotelom Park do cilja v Veliki Zaki in celotnem območju med veslaško progo in S- oziroma SZ-obalo. Tu ne bodo možni plovba, oddajanje turističnih čolnov in plavanje. Na J- in JV-delu jezera bo režim nespremenjen.

Krožni avtobusni prevozi in parkiranje

Zaradi omejenega obsega parkirnih površin v bližini jezera in v skrbi za zagotavljanje trajnostnega razvoja obiskovalce spodbujamo, da na prizorišče pridejo peš ali s kolesom. Sicer pa bo organizator poskrbel za organizirane krožne prevoze udeležencev in dnevnih obiskovalcev.

V času evropskega prvenstva bo dnevnim obiskovalcem na voljo zadostno število parkirnih površin na parkirišču ob Infrastrukturi Bled, od tam (in z glavne avtobusne postaje) bo vozil krožni avtobus do Veliki Zake.

Vse informacije so na voljo na spletni strani https://www.bledrowing.com/sl/domov/