Priprave na vroče poletje

22.03.2023 | Novice

blejsko-jezero-pomlad© Živa Rant

V lanskem letu smo na Bledu našteli okoli 960.000 prenočitev, gostili smo goste iz 184 držav sveta, največ, skoraj 160.000 nočitev, so ustvarili gostje iz Nemčije, sledijo Britanci in Slovenci.

Poletje bo vroče in dolgo

Na Bledu se intenzivno pripravljamo na poletno sezono, ki bo glede na rezervacije zelo dobra. Zato smo Občina Bled, javni zavod Turizem Bled, Zavod za kulturo Bled in javno podjetje Infrastruktura Bled predstavnike turističnega gospodarstva povabili na srečanje, na katerem smo govorili o upravljanju destinacije v času, ko bo na Bledu največ gostov.

Osrednja izziva ostajata promet in varovanje jezerske obale

Blejski župan Anton Mežan je povedal, da bo destinacija vse ukrepe uvajala na mehak način, saj je pomembno, da ljudje razumemo, zakaj so določene omejitve postavljene in čemu so namenjene. Varovanje naravne in kulturne dediščine in spoštljivo predstavljanje lepot Bleda gre z roko v roki z trajnostno rabo prostora in zaščitenih blejskih vrednot.

V tem trenutku še poteka izgradnja krožišča na vpadnici na Bled na odcepu za Šobec, ki pa bo do poletja končana. Ostalo bo gradbišče ob Ljubljanski cesti, na Betinovem klancu, kjer poteka gradnja prvega dela južne razbremenilne ceste. Gradnja bo potekala tudi poleti, vendar ceste ne bodo zapirali, pač pa bo promet potekal po dveh zoženih pasovih. Ob državni cesti na Mlinem na sanacijo čaka pločnik, dela se bodo zaradi tega, ker jih ni moč izvesti pred poletjem, začela jeseni.

V letošnjem poletju bo Občina Bled v uporabo dala tudi letos še makadamsko parkirišče pri Infrastrukturi Bled, kjer bodo tako zagotovljena dodatna parkirna mesta.

Ribno, Bodešče, Selo in Mlino bodo letos poskušali zavarovati s posebnim prometnim režimom, saj bodo ceste namenjene le uporabi za lokalno prebivalstvo in ne več za tranzit.

Miren sprehod okoli jezera

Direktor javnega zavoda Turizem Bled Blaž Veber je dejal, da je vizija pet zvezdičnega doživetja na Bledu miren sprehod okoli jezera tudi v času, ko je Bled najbolj poln. »Da bi to zares dosegli,  bo potrebnega izjemno veliko dela in strpnosti«. Upravljanje destinacije je zahtevna naloga, ki pa se je morajo zavedati in pri tem sodelovati vsi deležniki turističnega gospodarstva na Bledu.

»Načrtovanje obiska blejskih znamenitosti z rezervacijo ali nakupom spletnih vstopnic je eden izmed načinov, kako zagotoviti večjo pretočnost in boljši pregled nad obiskom«, pravi Blaž Veber. Velik poudarek bodo dali tudi izboljšanju obiska Bleda med novembrom in aprilom, torej v mesecih, ko je obiska Bleda manj.

Pestro blejsko poletje

Tudi letos bo blejsko poletje zelo pestro. Tako direktorica Zavoda za kulturo, Lea Ferjan, kot tudi direktor Turizma Bled, Blaž Veber sta povedala, da bo tudi letošnje poletje v znamenju sodelovanja med obema zavodoma, predvsem pa bodo letos poskusili s prireditvami obogatiti tudi druge dele Bleda, od Zdraviliškega parka do tribun v Zaki, posebno pozornost pa bodo namenili tudi Straži, kjer načrtujejo »Noči nad Bledom«, kot so poimenovali nov tip prireditev, ki se bodo začele v letošnjem poletju.  

Na Blejskem gradu letos pričakujejo precejšnjo rast obiska, saj se vračajo tudi azijski gostje.

Najboljši odpadek je tisti, ki ne nastane

Direktor javnega podjetja Infrastruktura Bled Janez Resman je opozoril, da kljub temu, da Bled za ravnanje z odpadki in vodo dobiva priznanja in nagrade tudi na mednarodnem področju, še vedno moramo imeti v mislih, da je najboljši odpadek tisti, ki ne nastane. »Na Bledu ločimo več kot 80% vseh odpadkov, vendar je problem količina«. Ob tem je tako ponovno apeliral na vse, naj se zavedajo, da vsaka stvar, ki jo kupimo v trgovini, nekoč postane odpadek.

Javno podjetje Infrastruktura Bled upravlja z blejsko Stražo in Grajskim kopališčem, ki je imetnik znaka Slovenia green beach in tako del družine Zelene sheme slovenskega turizma. Tako na Straži, ki vse bolj postaja blejsko zeleno in športno zaledje kot v kopališču pričakujejo letos zelo dober obisk.