Podnebju prijaznejša pogostitev na dogodkih: »Mizica, pogrni se!«

01.04.2022 | Novice

Umanotera, Slovenska fundacija za trajnostni razvoj je v sodelovanju s Convento, Kongresnim uradom Slovenije in Turizmom Ljubljana zadnji dan v marcu v Ljubljani izvedla nacionalno konferenco o odgovornosti glede prehrane kot pomembne teme v organizaciji dogodkov. Gre za aktivnost projekta Podnebni ukrepi na mizi (Climate action to the Table), v okviru Evropske podnebne pobude (European Climate Initiative – EUKI) nemškega ministrstva za okolje (BMU).

Mizica_pogrni_se_banner_1200

Udeležba na konferenci je bila zaradi aktualnosti teme, obilice informacij in bogatih praktičnih nasvetov sodelujočih še posebej namenjena organizatorjem in ustvarjalcem dogodkov (podjetjem, javnim ustanovam, nevladnim organizacijam), ponudnikom cateringov, gostincem in hotelirjem ter vsem, ki organizirajo večje ali manjše dogodke.

Podnebju prijaznejša pogostitev dobiva pri izvedbi dogodkov vse večjo vlogo. Odločitev za tovrstno pogostitev ne pomeni samo nujnega odziva na podnebno krizo, temveč predstavlja tudi pomembno poslovno priložnost, s katero izkažemo zavezanost k bolj trajnostnemu ravnanju. Vprašanje tako ni več, zakaj bi se s tem ukvarjali, temveč kako zagotoviti, da podnebju prijaznejša pogostitev na dogodkih postane prioritetna izbira.

Domači in tuji predavatelji so udeležencem predstavili pomen in koristi podnebju prijaznejše pogostitve na dogodkih ter delili svoje praktične izkušnje s tem, kako prek ponujene hrane zmanjšati vpliv dogodkov na podnebje in okolje. Skozi predstavitve dobrih praks in razpravo so udeleženci spoznali, kako se tega lotevajo v Goetheburgu na Švedskem in katere izkušnje imajo pionirji na tem področju pri nas. V delavniškem delu so udeleženci skupaj poiskali konkretne vzvode za razmah podnebju prijaznejših pogostitev.

Konferenco je s kratkim uvodnim predavanjem o vlogi pridelave hrane in prehranjevalnih navad v času podnebnih sprememb otvorila predstavnica Umanotere Nika Tavčar. Uvodna govornica je izpostavila pomen uporabe lokalne in sezonske hrane ter pomembnost prehajanja na pretežno rastlinsko hrano.

Sledila je predstavitev direktorja za dogodke Kongresnega urada Goetheburg, Magnusa Hallberga, ki je nanizal elemente pristopa in dobre prakse v organizaciji raznovrstnih množičnih dogodkov v tem švedskem mestu, ki si je že pridobilo naziv enega najbolj odgovornih mest sveta. Hallberg je tudi poudaril pomen zastavljanja ciljev pri doseganju konkretnih premikov v odgovornosti do okolja. Z neposredno povezavo z Goetheburgom so udeleženci konference lahko zastopniku iz Goetheburga  zastavili tudi nekaj konkretnih vprašanj.

Sledila je predstavitev izkušenj in projektov odgovornosti Turizma Ljubljana na področju lokalnih živil, pitja vode iz pitnikov, Ljubljanskega zajtrka in drugih dobrih praks, kot je na primer pridelava medu na strehi B&B Hotel Ljubljana Park. Direktor podjetja »Borbona catering«, Aleksander Bohinc je predstavil izzive in prednosti veganskih catering pogostitev, Polona Abram pa je predstavila oranje ledine v odmiku od tradicionalne prehranske kulture k novim vrednotam ter predstavila projekt »Kranjska dolga miza – zeleni kulinarični dogodek« Zavoda za turizem in kulturo Kranj.

Sledila je okrogla miza o podnebju prijazni pogostitvi na dogodkih, ki jo je moderirala direktorica Umanotere Gaja Brecelj. Sodelovali so Gorazd Čad, soustanovitelj Convente in direktor Toleranca marketinga, Martin Rojnik, odgovorni kmetovalec in gostinec, ustanovitelj blagovne znamke »Grashka«, Martin Jezeršek, direktor Jezeršek gostinstva, in Jorg Zupan, kuharski šef in idejni vodja kulinarike restavracije Atelje. Vsi sodelujoči v okrogli mizi so nanizali vrsto dilem in spoznanj na poti razvoja odgovornega ravnanja s hrano v okviru prireditev.

Po odmoru s podnebju prijazno pogostitvijo je sledila delavnica za organizatorje dogodkov, na temo ključnih vzvodov za razvoj podnebju prijaznejših pogostitev na dogodkih v Sloveniji.

Gradivo in posnetke najdete tukaj

Vir: Slovenska turistična organizacija