Razpis za pridobitev pravice do uporabe kolektivne blagovne znamke turistične destinacije Bled
15.03.2022 | Razpisi
© Boris Pretnar
Razpis za pridobitev pravice do uporabe KBZ Bled Local selection.pdf
Turizem Bled objavlja
RAZPIS
za pridobitev pravice do uporabe kolektivne blagovne znamke turistične destinacije Bled – Blejski lokalni izbor/Bled Local selection
S kolektivno blagovno znamko želimo poudariti in izpostaviti prepoznavnost rokodelskih izdelkov, pridelkov in živilskih izdelkov ter gastronomskih posebnosti (jedi in pijač postreženih na gostinski način) in njihovih ponudnikov na območju podeljevanja pravice do uporabe KBZ BLS. Na drugem nivoju sistema certificiranja ponudbe pod znamko Blejski lokalni izbor spodbujamo povezovanje med ponudniki in razvoj avtentičnih produktov in doživetij ter trajnostnih praks nastanitvenih kapacitet.
KBZ Bled Local selection se uporablja za označevanje kakovosti:
- rokodelskih izdelkov in izdelkov unikatnega ter industrijskega oblikovanja*,
- pridelkov (npr. sadja, zelenjave, poljščin, svežih zelišč in začimb) in živilskih izdelkov (npr.: iz mleka, mesa, sadja, zelenjave, žit ipd.)*,
- jedi in pijač, postreženih na gostinski način*,.
- turističnih produktov/vodenih doživetij**
- nastanitvenih kapacitet**
na območju podeljevanja pravice do uporabe KBZ Bled Local selection.
* Območje podeljevanja pravice: Bled, Bohinj, Gorje, Jesenice, Kranjska Gora, Radovljica, Tržič, Žirovnica oz. Slovenija, če Turizem Bled povabi ponudnika in Strokovna komisija za ocenjevanje produktov s KBZ BLS oceni, da je produkt primeren.
** Območje podeljevanja pravice do uporabe KBZ Bled Local selection sta občini Bled in Gorje.
Termini ocenjevanj v letu 2022
1. nivo: Rokodelski izdelki, prehranski izdelki, jedi in pijače
Izobraževalna delavnica za zainteresirane ponudnike bo potekala 25. marca od 10:00 do 12:00 na daljavo. Potrebna je predhodna prijava, naknadno pa vam bomo posredovali Zoom povezavo.
Posnetek delavnice za ponudnike RI, PŽI, JP: https://www.youtube.com/watch?v=EEU9bKz76fw
Za pridobitev pravice do uporabe KBZ Bled Local selection se lahko prijavijo registrirane pravne ali fizične osebe za določeno pridelavo, proizvodnjo oz. izvajanje storitev, ki ponujajo pridelke, izdelke in storitve, kateri izpolnjujejo naslednje splošne pogoje:
- So pridelani oz. proizvedeni opremljeni in ponujeni po zakonsko določenih predpisih in standardih,
- so pridelani oz. proizvedeni in opremljeni na naravi in ljudem čimbolj prijazen način,
- zagotavljajo ustrezno kakovost,
- izvor idej, živil/gradiv, postopkov izdelave in izvedbe izdelkov oz. storitev mora biti vsaj 30 do 50 % iz območja podeljevanja pravice do uporabe KBZ Bled Local selection, oz. 100 % iz območja Slovenije, razen, če živil oz. gradiv za določene izdelke ni mogoče zagotoviti v Sloveniji (izjemo predstavljajo temeljna živila npr. sladkor, sol, riž, čokolada),
- rokodelski izdelki in izdelki unikatnega in industrijskega oblikovanja temeljijo predvsem na naravnih gradivih in gradivih, ki so značilna za območje podeljevanja pravice* do uporabe KBZ Bled Local selection in upoštevajo rokodelsko kulturno dediščino območja,
- so opremljeni s celostno komunikacijsko podobo in ceno – primerni za na prodajno polico.
© Tomo Jeseničnik
ROKODELSKI IZDELKI IN IZDELKI UNIKATNEGA IN INDUSTRIJSKEGA OBLIKOVANJA
Ocenjevanje rokodelskih izdelkov in izdelkov unikatnega in industrijskega oblikovanja bo potekalo 22. aprila 2022 med 12:00 in 14:00 v prostorih Rikli Balance Hotela, Cankarjeva cesta 4, 4260 Bled.
Rok za prijave: 15. april 2022.
Obrazci:
Izdelke prinesete v ocenjevanje 22. aprila 2022 med 10:00 in 11:00 v prostore Rikli Balance Hotela, Cankarjeva cesta 4, 4260 Bled.
© Tomo Jeseničnik
PRIDELKI IN ŽIVILSKI IZDELKI
Ocenjevanje pridelkov in živilskih izdelkov bo potekalo 22. aprila 2022 med 14:00 in 16.00 v prostorih Rikli Balance Hotela, Cankarjeva cesta 4, 4260 Bled.
Rok za prijave: 15. april 2022.
Obrazci:
Izdelke prinesete v ocenjevanje 22. aprila 2022 med 10:00 in 11:00 v prostore Rikli Balance Hotela, Cankarjeva cesta 4, 4260 Bled.
© Boris Pretnar
JEDI IN PIJAČE, POSTREŽENE NA GOSTINSKI NAČIN
Ocenjevanje jedi in pijač, postreženih na gostinski način bo potekalo 7. junija 2022.
Rok za prijave: 10. maj 2022.
Obrazci:
Koordinator ocenjevanja vam bo naknadno javil uro, kdaj vas bo obiskala Strokovna komisija za ocenjevanje in ocenila jedi oz. pijače.
2. nivo: vodena gastronomska doživetja in nastanitvene kapacitete
© Boris Pretnar
TURISTIČNI PRODUKTI IN VODENA DOŽIVETJA
Turistični produkti/vodena doživetja, ki bodo pridobili pravico do uporabe znamke, morajo izpolnjevati nekatere splošne pogoje:
- Prijavitelj oz. ponudnik mora biti registrirana pravna ali fizična oseba za ponujanje, organiziranje in izvajanje vodenih doživetij na območju Občine Bled ali Občine Gorje, turistični produkt / vodeno doživetje pa poteka vsaj 70 % na območju teh dveh občin, 30 % pa na širšem območju in vključuje certificirano ponudbo s KBZ BLI. V kolikor ima Prijavitelj dejavnost registrirano izven območja se mora vodeno doživetje izvajati preko podjetja registriranega na območju podeljevanja pravice do uporabe KBZ BLI.
- Turistični produkti / vodena doživetja morajo biti prilagojeni ciljni skupini in zagotavljati ustrezno kakovost.
- Celotna promocija, prodaja in izvajanje vodenega doživetja morata biti sledljivi.
- Vključeni izdelki morajo biti pridelani oz. proizvedeni oz. opremljeni in storitve izvajane na naravi in ljudem čim bolj prijazen in trajnosten način.
- Organizatorji morajo zagotavljati minimalno količino produktov oz. doživetij skozi vse leto.
- Produkti oz. doživetja morajo biti izvorno povezani z območjem podeljevanja pravice do uporabe KBZ BLI – lokalna dobaviteljska veriga ter z običaji in navadami, ki so tukaj prisotne. Zaželeno je, da prijavitelji v doživetja vključijo lokalne ponudnike ter izvajajo promocijo za prodajo certificirane ponudbe pod znamko KBZ BLI.
Posnetek delavnice za ponudnike VD/TP: https://youtu.be/5IOmvyYI0NA
Ocenjevanje turističnih produktov in vodenih doživetij bo potekalo 9. junija 2022 na terenu.
Rok za prijave: 10. maj 2022.
Koordinator ocenjevanja vam bo javil uro kdaj vas bo obiskala Strokovna komisija za ocenjevanje in ocenila turistični produkt/vodeno doživetje.
Obrazci:
Po prejemu izpolnjenih obrazcev in dokumentacije vam bomo sporočili termin individualne konzultacije, ki bo z vsakim od ponudnikov izvedena pred ocenjevanjem na terenu.
© M. Božič
NASTANITVENE KAPACITETE
Ponudniki nastanitvenih kapacitet, ki bodo pridobili pravico do uporabe KBZ BLI, morajo izpolnjevati naslednje splošne pogoje:
- Prijavitelji morajo biti registrirane pravne ali fizične oseba za ponujanje nastanitvenih kapacitet s sedežem podjetja na območju Občine Bled in občine Gorje.
- Izvajati morajo zakonsko določene predpise in standarde.
- So prejemniki okoljskega znaka in člani Zelene sheme slovenskega turizma (ZSST).
- Celotna promocija, prodaja in izvajanje ponudbe nastanitvenih kapacitet morajo biti sledljivi.
- Ponudba nastanitvenih kapacitet temelji na naravi, kulturni dediščini in drugih značilnostih območja, je prilagojena ciljni skupini in zagotavlja ustrezno kakovost.
- Vključeni izdelki morajo biti pridelani oz. proizvedeni oz. opremljeni in storitve izvajane na naravi in ljudem čim bolj prijazen in trajnosten način.
- Ponudba nastanitvenih kapacitet mora biti izvorno povezani z območjem podeljevanja pravice do uporabe KBZ BLI – lokalna dobaviteljska veriga ter z običaji in navadami, ki so tukaj prisotne.
- Izvor-poreklo idej, gradiv, živil, vzorcev, postopkov izdelave izdelkov oz. izvedbe storitev mora izhajati v vsak 70 % iz območja, ki ga pokriva KBZ BLI.
- Ponudniki nastanitvenih kapacitet morajo zagotavljati celoletno poslovanje. Izjema so manjši zasebni ponudniki, ki poslujejo vsaj 6 mesecev na leto.
- Zaželeno je, da ponudniki nastanitvenih kapacitet vključijo lokalne ponudnike ter izvajajo promocijo za prodajo certificirane ponudbe pod znamko KBZ BLI.
Posnetek delavnice za ponudnike NK: https://www.youtube.com/watch?v=RUkW-z8OSZE
Izobraževalna delavnica za ponudnike nastanitvenih kapacitet bo potekala 11. aprila med 10. in 12. uro na daljavo. Potrebna je predhodna prijava.
Ocenjevanje nastanitvenih kapacitet bo potekalo 3. junija 2022 na terenu.
Rok za prijave: 10. maj 2022.
Koordinator ocenjevanja vam bo javil uro kdaj vas bo obiskala Strokovna komisija za ocenjevanje in ocenila nastanitveni obrat.
Obrazci:
Po prejemu izpolnjenih obrazcev in dokumentacije vam bomo sporočili termin individualne konzultacije, ki bo z vsakim od ponudnikov izvedena pred ocenjevanjem na terenu.
Za vse dodatne informacije smo vam na voljo preko elektronske pošte ali na telefonski številki 045 780 507.
Veselimo se sodelovanja in se zavedamo, da lahko le z vašo pomočjo dosežemo višjo kakovost ponudbe označene s KBZ Bled Local selection.
Bled, 15. marec 2022
Javni zavod Turizem Bled
Romana Purkart, vršilka dolžnosti direktorja