Izjava za javnost javnega zavoda Turizem Bled

21.02.2022 | Sporočila za javnost

Upravljanje z eno najpomembnejših turističnih destinacij v tem koncu Evrope in z eno najlepših na svetu je vedno skupno dejanje vseh, ki na destinaciji živijo, delajo ali jo obiščejo kot kraj za dopust in raziskovanje.

Naša odgovornost je zato toliko večja, dejstvo pa je, da je skupna. Najprej smo za svoj kraj odgovorni domačini, ljudje, ki nam je Bled dom in ki ga vsekakor vidimo in občutimo drugače kot nekdo, ki se pri nas ustavi za nekaj dni. Prav tako naš pogled seže dlje in globje – Blejci nimamo privilegija, da bi gledali eno samo poletje naprej, pač pa moramo pri vseh svojih dejanjih in odločitvah, s katerimi tako ali drugače vplivamo na razvoj kraja, misliti na prihodnje generacije.

Točno to pa pričakujemo tudi od investitorjev in lastnikov, ki s svojimi namestitvami ali storitvami na Bledu služijo. Bled je majhna občina z manj kot 8.000 prebivalkami in prebivalci, ki od lastnikov turističnih kapacitet in storitev na Bledu upravičeno pričakuje njihovo sodelovanje, predvsem pa razumevanje krhkosti njegove lepote. Občinska in turistična strategija upravljanja sta še najmanj, kar je treba spoštovati. Sodelovanje z lokalnim prebivalstvom, razumevanje priložnosti in omejitev tega prostora, aktivna zelena in trajnostna politika, predvsem pa dvosmeren dialog med lokalno skupnostjo in lastniki so tisto, kar na Bledu pričakujemo. Ne samo pričakujemo, to mora postati samoumevno.

Javni zavod Turizem Bled bo vedno odprt sogovornik za vse – tako domačine, zasebne oddajalce sob in apartmajev, kot tudi za lastnike hotelov, restavracij in ponudnike storitev na Bledu. Treba se je pogovarjati in najti rešitve, ki bodo Bledu omogočale razvoj na vseh področjih. Zelo jasno pa je treba povedati, da so interesi lokalnega prebivalstva ter varovanje naravne dediščine, zaščita in  razvoj kulturne absolutno pred interesi vseh drugih na destinaciji. Brez domačinov, brez čistega jezera in ostalih naravnih lepot ter izjemne kulturne dediščine Bleda ni.

Na odločitev, kdo bodo bodoči lastniki hotelov na elitnih blejskih lokacijah, javni zavod Turizem Bled nima vpliva in se v postopke niti ne more niti se nima namena vmešavati. Jasno pa poudarjamo, da od lastnikov pričakujemo odgovorno ravnanje tako do zaposlenih kot do destinacije same, medsebojno spoštovanje, transparentno delovanje in odprt dialog.

 

Javni zavod Turizem Bled

Romana Purkart, v.d. direktorja