Sedemdeset odstotkov Evropejcev bi potovalo

21.07.2021 | Novice

Evropska potovalna komisija je objavila sedmo poročilo, namenjeno spremljanju kratkoročnih potovalnih namer znotraj Evrope. Raziskavo izvaja na desetih največjih evropskih trgih, nanaša pa se na odnos do potovanj v naslednjih šestih mesecih, so sporočili iz Slovenske turistične organizacije.

Delež Evropejcev, ki nameravajo potovati v naslednjih šestih mesecih, se je dvignil na najvišjo raven do zdaj, in sicer na 70 %. Polovica (51 %) vprašanih Evropejcev si v naslednjih šestih mesecih želi potovati v drugo evropsko državo, dobra tretjina (36 %) vprašanih pa bi raje dopustovala v domači državi.

Večina (71 %) bo v naslednjih šestih mesecih potovala prostočasno, 19 % z namenom obiskati prijatelje in družino, 6 % pa namerava potovati v poslovne namene. Evropejci s potovanj najbolj pogrešajo uživanje življenja v sproščujočem okolju, pobeg pred vsakdanjikom in pa druženje z družino in prijatelji.

Evropejci za potovanja, ki jih načrtujejo do vključno oktobra, kažejo največji interes za počitnice na morju. Več kot polovica (58 %) takih, ki bodo odšli na počitnice na morje, bo na potovanju potrošila več kot 1.000 EUR. Na naslednjem potovanju 30 % načrtuje ostati od 4 do 6 noči, sledi 28 % takih, ki bodo prenočili od 7 do 9-krat.

Za tretjino vprašanih najbolj zaskrbljujoče točke dotika ostajajo potovanje z letalom in transferji znotraj destinacije. Posledično kar 39 % Evropejcev pravi, da se bodo na naslednje potovanje odpravili z avtomobilom. Ključna skrb, povezana s potovanji, ostaja ukrep karantene, ki mu sledi število COVID-19 primerov na destinaciji ter strah pred okužbo med potovanjem.

Kar  64 % Evropejcev navaja tudi, da so strogi zdravstveni in varnostni protokoli na destinaciji ključni za varnejšo in bolj sproščeno potovalno izkušnjo.

Vzpostavitev EU digitalnega COVID potrdila v kombinaciji s cepljenjem krepi potovalni duh Evropejcev. Uvedba evropskega digitalnega potrdila je bila med Evropejci zelo dobro sprejeta, saj kar 57 % meni, da bo ta certifikat olajšal njihova potovanja. Večina (57 %) Evropejcev se bolj optimistično glede načrtovanja potovanj sicer počuti po zaslugi uvedbe cepljenja. Podatki raziskave kažejo, da ima cepljenje neposreden vpliv na rezervacijo potovalnih aranžmajev, saj več kot polovica (54 %) namerava potovati po cepljenju proti COVID-19.