Povodni mož na Blejskem otoku

29.06.2021 | Novice

Povodni mož na Blejskem otoku© Romana Purkart

Otvoritvena slovesnost ob začetku predsedovanja Slovenije Svetu Evropske unije bo na Blejskem otoku, in sicer v četrtek, 1. julija. Kot so povedali na današnji novinarski konferenci Ministrstva z kulturo, bo to umetniški dogodek na najvišji ravni. Na spletni strani SNG Maribor so o predstavi zapisali:

Plesna predstava v izvedbi Opere in Baleta Slovenskega narodnega gledališča Maribor v koreografiji mednarodno uveljavljenega koreografa Edwarda Cluga in z avtorsko glasbo Milka Lazarja 

Idejna zasnova in koreografija Edward Clug
Avtor glasbe Milko Lazar
Scenografija Marko Japelj
Kostumografija Leo Kulaš
Oblikovanje luči Tomaž Premzl 

Plešejo
Povodni mož Sytze Jan Luske
Uršika Monja Obrul                                                             

Dekleta
Tijuana Križman Hudernik, Catarina de Meneses, Evgenija Koškina, Asami Nakashima, Mirjana Šrot, Tea Bajc, Mina Radaković 

Fantje
Luka Ostrež, Yuya Omaki, Davide Buffone, Jan Trninič, Mateo Magalotti, Tomaž Golub, Alexandru Pilca 


Glasbeniki

Prva violina Tamara Kostadinova Bakardzieva
Druga violina Sausan Hussein
Viola Kristina Ramšak Špilar
Violončelo Zsofia Klacsmann
Akordeon Matjaž Balažič
Klavir Bojan Gorišek
Vokal Zvezdana Novaković 

Voda je kraj vznikanja, rojevanja in rasti; je prostor očiščevanja in očiščenja, ki človeku omogoča, da za seboj pusti vse slabo in se odpre svetlobi dobrega, novega, drugačnega. Predstava Povodni mož se opira na slovensko mitologijo in pesniško zapuščino Franceta Prešerna, s katerim je slovenska književnost dosegla enega izmed vrhuncev v evropski literarni in kulturni zgodovini nasploh (njegova Zdravljica je prejela znak Evropske kulturne dediščine leta 2020). Tako v dialogu s preteklostjo nagovarja sodobnega človeka k iskanju rešitev za prihodnost v povezani, združeni Evropi in prinaša sporočilo o volji do življenja kot njenega temelja. 

Uprizoritev Povodnega moža na Blejskem otoku predstavlja nekakšen gledališki krst samega otoka. Osrednji kulturni dogodek ob prevzemu predsedovanja Evropske unije vabi na ta Marijin romarski kraj ljudi z vseh koncev in kultur starega kontinenta, da bi lahko za hip vdihnili zrak naših prednikov, da bi se ozrli v gladino naše prihodnosti in se potopili v naše pesmi ter skupaj zaplesali v osrčju naše domovine. 

Starodavne stopnice, ki vodijo človeškega duha navzgor do zadnje, ki se dotika neba, bodo tokrat zaobjele obiskovalce v naravni amfiteater in jim skozi utrujene špranje nežno šepetale kitice Franceta Prešerna, katerega poetični navdih še danes preveva globine naše zavesti in kolektivnega spomina. 

Prešernov Povodni mož je tako nekakšen časovno-prostorski portal za naše popotovanje na Blejskem otoku, ki bo podaljšan z okroglim odrom, kot da bi otok s tem dobil svojo luno. V magičnem siju vzhajajoče lune bodo dekleta in mladeniči zaplesali ob pesmih poželenja in se zavrteli v viharju ljubezni. 

Premierna uprizoritev predstave ob svečanem dogodku začetka predsedovanja Republike Slovenije Svetu Evropske unije v letu 2021.