Blejski lokalni izbor se nadaljuje

26.04.2021 | Novice

Bled Local selection zajtrk© Boris Pretnar

Komisija za ocenjevanje rokodelskih izdelkov in živil v okviru Blejskega lokalnega izbora se je sestala 25. marca na Bledu. Glede na število poslanih izdelkov v ocenjevanje je bila komisija prijetno presenečena, posebej še zato, ker je bilo to že drugo ocenjevanje. Poslani izdelki in živila niso bili samo z Bleda in okolice ampak tudi iz celotnega območja Gorenjske in Slovenije.

Tako za rokodelske izdelke kot za živila izdelovalci še vedno premalo navajajo povezave z Bledom in pošiljajo v oceno splošno poimenovane izdelke. Komisija je tudi ugotovila skromno ustvarjalnost na področju poimenovanja izdelkov. Nekateri pa so bili celo nepravilno poimenovanji (razna žganja). V primerjavi med rokodelskimi izdelki in živili je bila splošna kakovost in paleta različnosti na strani slednjih. Menimo, da je dober odziv na drugo ocenjevanje dokaz, da kolektivna blagovna Blejski lokalni izbor postopamo pridobiva na pomenu in postaja zanimiv tržni motiv. V prihodnje bo potrebno posvetiti še več pozornosti in strokovne pomoči predvsem rokodelcem, ki lahko pomembno prispevajo k boljši spominkarski ponudbi Bleda.

Komisija je ocenila 57 pridelkov in šest živilskih izdelkov prijaviteljev, prav vsi so pridobili certifikat. Med rokodelskimi in umetniškimi izdelki je certifikat pridobilo 9 izdelkov od 27 prijavljenih. Ocenjevanje jedi in pijač smo zaradi covid ukrepov prestavili na kasnejši termin, ki bo objavljen na spletni strani https://www.bled.si/sl/informacije/poslovne-strani/novice/. K prijavi vabimo vsa zainteresirana gostinska podjetja.