Hotel Park in Kavarna Park z trajnostnima znakoma

19.04.2021 | Novice

Klavirski glasbeni večer hotel park bled© Bor Dobrin

Destinacija Bled je bogatejša še za dva trajnostna znaka. Seznam ponudnikov v zeleni shemi slovenskega turizma se je namreč razširil še na dva - blejski Hotel Park je pridobil znak Slovenia Green Accommodation, Kavarna Park pa znak Slovenia Green Cuisine.

Hotel Park je bil temeljito prenovljen v letu 2020, Kavarna pa leto prej. Ob prenovi so poskrbeli za varovanje okolja: celoten hotel je opremljen z LED razsvetljavo, goste izobražujejo o učinkoviti rabi in o pomembnost pitja vode in jih z uporabo posebnega 'zero waste' sistema spodbujajo k ločevanju odpadkov, kjer je mogoče, zmanjšujejo količino odpadkov (na primer z uporabo hotelske kozmetike v dispenzerjih namesto v individualnih embalažah). V preddverju hotela se nahaja vodni izvir naravne alpske pitne vode, ki si jo lahko gostje natočijo v svojo stekleničko, prav tako pitje vode iz pipe spodbujajo na vsakem koraku. Skrbijo tudi za socialni steber trajnostnega razvoja: v največji mogoči meri zaposlujejo ljudi iz lokalnega okolja, pri razvoju produktov in zgodb izhajajo iz lokalnega okolja, tradicije in zgodovine, kjer je v ospredju Blejsko jezero in okoliški gozdovi. Pri opremi objektov v največji možni meri uporabljajo naravne oziroma okolju prijazne materiale ter sodelujejo z lokalnimi ponudniki.

Tudi Kavarna Bled je bila obnovljena z mislijo na lokalno okolje: krasi jo smrekov les, za katerega so navdih našli v pokljuški smreki, posebno pozornost so posvetili tudi osvetlitvi kavarne, ki jo krasijo luči v obliki smrekovega storža slovenske izdelave. Navadna smreka je namreč najbolj številčna drevesna vrsta v Sloveniji in po starodavnem ljudskem prepričanju velja za drevo, ki lahko od človeka prevzame bolezen.

Oba trajnostna znaka Zelene sheme slovenskega turizma sta tako Hotel Park kot tudi Kavarna Park dobila na podlagi pridobljenega certifikata Green Key oziroma zeleni ključ.