Rez stare trte na Blejskem gradu

19.03.2021 | Novice

rez-stare-trte-na-blejskem-gradu-2021-Romana-Purkart© Romana Purkart

Na Blejskem gradu, kjer od leta 2011 raste potomka 450 let stare Stare trte iz Maribora, najstarejše trte na svetu, so danes opravili pomladanski rez. Trta je zimo dobro preživela, obiranje pa je nadzoroval varuh Stare trte iz Maribora, Aljoz Jenuš - Slavek, ki je povedal, da sta tako »mariborska mati« kot »blejska hči« v dobri kondiciji. Medtem ko na jesen iz mariborska trte naredijo posebno vino, blejsko grozdje roma v Vipavo, kjer se mu pridružijo grozdi ostali potomk trte iz Maribora, iz njega pa nastane vino Mladovita. Ime ima po društvu, ki poskrbi, da je grozdje pravilno stisnjeno in da tradicija ostaja. Kot pravi predsednik društva Davorin Slejko, vsako leto dobijo od 20 do 30 steklenic vina iz grozdja potomk »mariborske matere«.

Janez Triler, član slovenskega okteta, je s pesmijo pozdravil rez, dovoljenje za rezanje pa je dal blejski župan Janez Fajfar, ki ima »po postavi« oblast nad trto.

Lojze Ropret je povezal vse skupaj z zgodovinsko-vinsko-grajsko rdečo nitjo in napletel zgodbo o gradu in vinu, zgodovini in Bledu.

V času brixenskih škofov je bil Bled znan vinorodni okoliš, kot pravijo viri, so na Bledu pridelovali sladko rdeče vino, ki so ga v Brixnu izjemno cenili.