Bled bo končno zadihal!

25.02.2021 | Novice

Na Občini Bled so se razveselili odločitve Vlade RS, ki je sledila predlogu Občine in projekt Južna razbremenilna cesta potrdila kot prostorsko ureditev državnega pomena. Gradnja se bo po načrtih začela septembra.

Kot je povedal župan Janez Fajfar, je bilo prelomno leto 2018, ko je jeseni tega leta občinski svet skupaj s predstavniki društev, civilno iniciativo Mlino in ostalimi predstavniki javnosti jasno sporočil, da se Bled soglasno strinja, da je južna razbremenilna cesta nujno potrebna. »Takrat smo slovenski javnosti sporočili, da je cesta izjemnega pomena, če želimo, da se razvoj Bleda nadaljuje. Trajnostni razvoj je tisto, na kar Bled stavi, brez zašite jezerske sklede in umika prometa pa tega razvoja ni,« je jasen župan.

Potem, ko je že zgrajena severna razbremenilna cesta, Bled z južno razbremenilno cesto tako dobiva novo povezavo, ki bo promet umaknila iz južnega dela jezerske sklede, hkrati pa potnikom v Bohinj pomembno skrajšala in olajšala pot mimo Bleda.

Kot so zapisali na Vladi RS, bo »s preusmeritvijo tranzitnega in dela notranjega prometa izven strnjene poselitve bo dana možnost nadaljnjemu razvoju turizma na Bledu kot osnovni dejavnosti tega območja. Obstoječo cesto vzdolž južne jezerske obale bo tako zaradi preusmeritve prometa, na nekoliko daljšo pot na JRC Bleda, možno nameniti le lokalnemu dovozu do objektov v tem delu, kolesarskemu in peš prometu ter turističnemu prevozu s kočijami.«

To pomeni, da bo Bled s cesto dobil možnost, da svojo vizijo trajnostnega razvoja dokončno razvije in predvsem ohrani Blejsko jezero. Celotna jezerska skleda bo tako lahko postala območje brez tranzitnega motornega prometa, namenjeno pešcem in kolesarjem. Bled bo končno zadihal!