Februar v znamenju biatlona

26.01.2021 | Novice

Biathlon Pokljuka Women Pursuid2 0181209 Kalany Creative© Biatlon Pokljuka

Od 9. do 21. februarja bo na Pokljuki svetovno prvenstvo v biatlonu, v teh dneh bo Bled vsaj za nekaj dni ponovno zaživel. Tekmovalci in tekmovalke, njihove ekipe ter predstavniki in predstavnice medijev bodo namreč v času prvenstva bivali večinoma na Bledu.  

Tako bodo po podatkih organizatorja poleg namestitev na Pokljuki na Bledu v prvenstvo vključeni Riki Balance Hotel, Astoria, Ribno, Hotel Triglav Bled, Lovec, Park ter tudi nekatere večje zasebne apartmajske hiše in turistične kmetije.

Glede na izjemno slabo stanje v turistični panogi je letošnje prvenstvo obliž na velike rane turističnega gospodarstva, ki se bodo celile še leta. Kaj vse je epidemija povzročila panogi, bomo zares videli šele čez čas, ko se bo pokazalo, koliko ljudi je iz turizma nepreklicno odšlo in koliko zares dobrih strokovnjakov je panoga izgubila za vedno.

Žal bomo letos tekmovanja lahko spremljali le po medijih, kljub vsemu pa je prvenstvo za Bled izjemnega pomena.

 

Maskota je škrat Jurček

Takole so zapisali organizatorji:

»Že več kot 20 let na Pokljuki gostimo najboljše biatlonce sveta na mednarodnih tekmovanjih najvišjega nivoja: svetovnih pokalih. Pokljuka leži v osrčju narave in povezavo ter predstavo o sobivanju z njo je že od začetkov simboliziral gams, maskota pokljuških tekmovanj. Ker predstavlja bližajoče se IBU svetovno prvenstvo v biatlonu 2021 največji zimsko-športni dogodek v Sloveniji do sedaj, se je organizator, Organizacijski odbor Pokljuka, odločil, da ob tej priložnosti predstavi novo maskoto – pokljuškega škrata. Pokljuški škrat, gamsov prijatelj, je junak zgodbe, ki mladim rodovom prinaša sporočilo o pomenu varovanja narave in gibanju ter ukvarjanju s športom.

Pokljuški škrat Jurček je glavni junak nove, zelo posebne slikanice Zaklad pokljuških škratov. Slikanica Zaklad pokljuških škratov je nastala v pričakovanju izjemnega športnega dogodka, ki ga Pokljuka gosti februarja 2021: že omenjenega IBU svetovnega prvenstva v biatlonu. Ne le obeti nove športne pravljice, pač pa tudi pravljična pokrajina in bogata naravna in kulturna dediščina Pokljuke so navdihnili zgodbo o pokljuških škratih.

Slikanica je plod dela vrhunskih slovenskih ustvarjalcev, mladinskega pisatelja Žige X. Gombača, in ilustratorja Gorazda Vahna. Zaklad pokljuških škratov je zgodba o tem, kako so škratje s složnostjo premagali urok uničevanja narave. Spodbuja nas k temu, da naravo varujemo in raziskujemo njene skrivnosti, tudi pravljični svet pokljuških škratov, ki so varuhi pokljuškega zaklada in navdušeni telovadci.«

Srečno!