Do svetovnega prvenstva v biatlonu še manj kot mesec dni, turistična panoga je v zgodovinski krizi

12.01.2021 | Novice

Biathlon Pokljuka Women Pursuid2 0181209 Kalany Creative© Biatlon Pokljuka

Čez slab mesec dni, ko se na Pokljuki začenja svetovno prvenstvo v biatlonu, bo Bled vsaj za nekaj dni ponovno zaživel. Tekmovalci in tekmovalke, njihove ekipe ter predstavniki in predstavnice medijev bodo namreč v času prvenstva bivali večinoma na Bledu. Kljub vsemu tako Slovenska turistična organizacija kot tudi krovna blejska destinacijska organizacija Turizem Bled in posamezni ponudniki verjamejo, da je edina možna in vzdržna pot - pot trajnosti.

Biatlon – majhen obliž na velike rane

Tako bodo po podatkih organizatorja poleg namestitev na Pokljuki na Bledu v prvenstvo vključeni Rikli Balance Hotel, Astoria, Ribno, Hotel Triglav Bled, Lovec, Park ter tudi nekatere večje zasebne apartmajske hiše in turistične kmetije.

Glede na izjemno slabo stanje v turistični panogi je letošnje prvenstvo obliž na velike rane turističnega gospodarstva, ki se bodo celile še leta. Kaj vse je epidemija povzročila panogi, bomo zares videli šele čez čas, ko se bo pokazalo, koliko ljudi je iz turizma nepreklicno odšlo in koliko zares dobrih strokovnjakov je panoga izgubila za vedno.

Zelena in varna  -  Green&safe

sto_greensafe

Medtem Slovenska turistična organizacija (STO) skupaj z destinacijskimi krovnimi organizacijami še vedno izpostavlja in spodbuja trajnostni razvoj turizma, ki je postal za celo Slovenijo pravzaprav edini dolgoročno možen razvoj. Del teh prizadevanj je projekt GREEN&SAFE - zaveza odgovornemu, zelenemu in varnemu turizmu.

»Zaupanje v znamko I feel Slovenia ohranjamo in povečujemo z odgovornimi potovalnimi standardi v turizmu. Združili smo jih v nov znak GREEN&SAFE. Z njim označujemo in poudarjamo visoke higienske standarde in protokole ter trajnostna priporočila za turistične ponudnike in destinacije. Z aktivnostmi, ki temeljijo na varnosti, odgovornosti in trajnosti, povečujemo zaupanje gostov, da je Slovenija zelena in varna turistična destinacija«, so zapisali na STO.

Lokalni primeri dobre prakse

To se kljub krizi potrjuje tudi na terenu, če izpostavimo samo dva primera z Bleda:

Več o tem si lahko preberete v našem blogu.