RTC Zatrnik napoveduje zimsko sezono

06.11.2020 | Novice

smucisce-zatrnik-2018© Smučišče Zatrnik

Direktor Rekreacijsko-turističnega centra Zatrnik (RTC Zatrnik d.o.o.) Aleš Zalar in strokovni vodja Turističnega društva Gorje Tomaž Bregant sta danes predstavila zimsko in spomladansko turistično ponudbo občine Gorje ter načrte za bližnjo prihodnost.

Nekdanje priljubljeno smučišče Zatrnik bo že v prihajajoči zimski sezoni 2020/2021 ponovno zaživelo. Tri nizkovrvne vlečnice z zmogljivostjo 1000 oseb na uro, tekaška proga v dolžini dobrih 1000 m, sankaška proga in vrtec na snegu  bodo atraktivna ponudba zlasti otrokom in smučarjem-začetnikom. Omogočeni bodo smučarski tečaji in tečaji teka na smučeh, izposoja opreme za otroke, v sodelovanju z lokalnimi sobodajalci pa bo omogočeno tudi prenočevanje gostov, še posebej organiziranih skupin otrok na letovanjih, šolah v naravi in podobno. »Korona krizo vidimo kot priložnost« pravi Aleš Zalar.« Ker si drznemo začeti z obnovo zimskega turizma v nezavidljivih okoliščinah, so resnost naših prizadejanj in potencial Zatrnika prepoznali tudi uveljavljeni svetovni proizvajalci žičniških naprav in investitorji kot sta Doppelmayr in Leitner. Preučujemo možnosti strateškega sodelovanja z njimi.«

V prihodnjih dneh bodo na Zatrniku s pomočjo vodne vrtine poskušali zagotoviti tudi zasneževanje s tehničnim snegom. Na ta način bi bili zimski športi na Zatrniku zanesljivo izvedljivi v obdobju med 15.12.2020 in 15.3.2021, torej vsaj 90 dni.

Občinski svetniki v Gorjah bodo prihodnji teden odločali tudi o predlogu za podelitev koncesije RTC Zatrnik kot lastniku in upravljalcu 5 žičniških naprav na smučišču Zatrnik. Gre za žičniške naprave, ki v zadnjih letih niso obratovale, vendar bi omogočale smučanje na progah v skupni dolžini približno 15 km. Koncesija je predpogoj za začetek vzdrževalnih del na teh napravah in jo za vlečnice podeljuje občina, za sedežnice pa vlada RS. Vse žičniške naprave na Zatrniku so bile nedavno pregledane s strani strokovnjakov, ki so ugotovili, da za obnovo teh naprav ni nobenih tehničnih ovir.

Aleš Zalar je ob tem poudaril, da če se bo občina Gorje zgledovala po nedavni odločitvi občine Bohinj, ki je s podelitvijo koncesije omogočila začetek obnove smučišča Kobla, bi lahko nemudoma obnovili vsaj 2 vlečnici (Zatrnik in Plana 1)., kar bi omogočalo smučanje tudi zahtevnejšim smučarjem.

S Smučarsko zvezo Slovenije so sklenili tudi pismo o nameri vzpostavitve smučarskega poligona za potrebe treningov in tekmovanj vseh selekcij alpskega smučanja.

Spomladi bodo na Zatrniku postavili dve zip liniji,  v nadaljevanju pa načrtujejo tudi postavitev pustolovskega parka. »Vse kar načrtujemo v okviru poletne turistične ponudbe našega gorskega centra, je skrbno premišljeno v luči ohranjanja ravnovesja v naravi in namenjeno spoznavanju narave« pravi Zalar. »Naše geslo je ohranjati zeleno in uporabljati leseno«.

Zatrnik pa še zdaleč ni edina turistična točka v Gorjah. V teh dneh v sodelovanju s Triglavskim narodnim parkom poteka urejanje Pokljuške soteske, ki po besedah Tomaža Breganta postaja vse bolj priljubljena tudi med domačimi obiskovalci. Turistično društvo Gorje že desetletja vzorno upravlja s sotesko Vintgar. Letos je vzpostavilo tudi izposojo koles, saj je zlasti za kolesarske družine zelo primerna urejena steza po dolini Radovne. Pohodniki vse bolj odkrivajo tudi prostrana pobočja Mežakle, evropsko pohodno pot Julijano in izjemno razgledno točko na Hotunjskem vrhu.

Svetovno prvenstvo v biatlonu februarja prihodnje leto na Pokljuki je enkratna priložnost za promocijo gorjanskega turizma, zato so v teku priprave na vzpostavitev zimske vasi na Zatrniku in posebne ureditve in okrasitve ob cesti Gorje-Pokljuka.

»Gorje postajajo doma in v tujini vse bolj prepoznana turistična destinacija« meni Bregant. Bo pa v prihodnje potrebnega še več sodelovanja s sosednjimi turističnimi organizacijami in z občinami Gorje, Bled, Jesenice, Bohinj in Kranjska gora, pa tudi z Javnim zavodom Triglavski narodni park, saj večji del občine Gorje predstavlja območje našega edinega nacionalnega parka. »Izjemnost naravnih pojavov, ohranjena kulturna krajina in neokrnjena narava dajejo Gorjam vse možnosti za razvoj celostnega in trajnostnega turizma« še poudarja Tomaž Bregant.

 

Zatrnik, 5.11.2020                                                                                    

RTC Zatrnik d.o.o.