Srečanje zelenih destinacij sveta

09.10.2020 | Novice

Logo Sustainable global top Destination 2020

»Te krize nihče ne more rešiti sam!«  (dr. Alber Salman, predsednik fundacije Green Destinations) 

Danes se zaključuje štiridnevno spletno srečanje zelenih destinacij sveta, ki poteka pod okriljem fundacije Green Destinations. Prvi dan srečanja so destinacijam uradno podelili nagrade in priznanja, Bled se je že tretje leto zapored uvrstil med sto najbolj trajnostnih destinacij na svetu. 

Osrednja rdeča nit letošnjega srečanja je odziv turizma na svetovno zdravstveno krizo. Prav vsa turistična središča tega sveta so se letos srečala z enako situacijo in prav vsa so na novo odkrivali domačini in gostje iz okoliških držav. Prav tako se je spremenil gost – ni več velikih organiziranih potovanj pač pa ljudje potujejo individualno in to v destinacije, ki so varne, trajnostne in zelene. Slovenija vse te tri atribute ima. Na letošnjem srečanju so primere dobrih praks in izzive na tem področju predstavile tri slovenske destinacije, in sicer Solčavsko, Miren Kras in Bled.

Bled je predstavil situacijo, v kateri so se zaradi obsežnega cvetenja jezera znašli zgodaj pomladi. Mednarodni javnosti so predstavili vse korake, ukrepe in postopke, ki so jih za varovanje jezera izvedli do sedaj. V prihodnjih dneh bosta Občina Bled in Ministrstvo za okolje in prostor podpisala dogovor o ukrepih, ki so nujni za zagotovitev zdravja jezera, prav tako pa je že izdelan akcijski plan ukrepov, ki jih bodo javnosti predstavili v prihodnjih dneh. Plan je nastal v sodelovanju z različnimi ministrstvi, občino, strokovno javnostjo in nevladnimi organizacijami.