Globalno srečanje zelenih destinacij sveta, Bled ponovno med 100 najbolj zelenimi destinacijami sveta

06.10.2020 | Novice

ggdd day1

Danes se je začelo globalno srečanje zelenih destinacij sveta. Srečanje bi moralo biti v turškem mestu Bodrum, vendar se je zaradi zdravstvene krize preselilo na splet. Bled se je ponovno uvrstil med sto najbolj trajnostnih destinacij sveta.
Letošnje srečanje nosi naslov »Skupaj ponovno zgradimo turizem«. Rdeča nit srečanja je tako odziv turističnih destinacij na letošnjo svetovno zdravstveno krizo. Na začetku je predsednik fundacije Green Destinations dr. Albert Salman postavil zanimivo trditev: »Če bo vaša destinacija trajnostno in zeleno usmerjena, samo zaradi tega turisti ne bodo hodili, če ne bo, ne bo nikogar«.
S tem je dr. Salman zajel bistvo vseh trajnostnih in zelenih prizadevanj vseh zelenih destinacij sveta. Razvoj, ki je usmerjen izrazito trajnostno, s posebno skrbjo za okolje, v varovanje kulturne in naravne dediščine, ki skrbi za dobrobit lokalnega prebivalstva ter za socialni vidik družbe, je edini možen, to je naša edina možna prihodnost. Vse to se je še posebej potrdilo v letošnjem letu, ko se vse države sveta srečujejo z enakim vzorcem turističnih potovanj – domačini ponovno odkrivajo svoje domače destinacije, tuji gostje pa so povečini individualni gostje, ki prihajajo iz bližnje okolice.
Na tridnevnem srečanju destinacije predstavijo primere dobrih praks na šestih različnih področjih. Na Turizmu Bled, ki je skrbnik certifikata in zlatega znaka Zelene sheme slovenskega turizma Bledu smo za letošnjo predstavitev izbrali pomladno stanje Blejskega jezera. Povsem odkrito smo spregovorili o cvetenju alg in o vseh korakih, ki smo jih tako v lokalni skupnosti kot na nivoju države storili do sedaj. Predstavitev blejskega primera bo na zadnji dan srečanja, v četrtek.

Logo Sustainable global top Destination 2020