Konec tedna po Bledu z električnim mini busom

24.09.2020 | Novice

lohr1

Bled, 24.9.2020 – Na Bledu se je danes začel zadnji dogodek letošnjega tedna mobilnosti.  S poskusno vožnjo električnega mini busa francoske družbe Lohr Industrie so namreč napovedali tri-dnevno vožnjo tega električnega vozila po blejskih cestah. Vozilo, ki je stoodstotno električno, bo brezplačno vozilo po javnih cestah ob jezeru od petka, 25. septembra, do vključno nedelje, 27. septembra. Poskusne vožnje se je udeležil tudi minister za notranje zadeve, gospod Aleš Hojs.

Kot je povedal minister Hojs, ki je med drugim dejal, da je trajnostna mobilnost pomembna z več vidikov, tudi z vidika prometne varnosti. Prav to izkušnjo imajo na Bledu, saj so lani, ko so od junija do septembra po Bledu in okoliških vaseh vozili posebni turistični avtobusi, s cest na ta račun umaknili okoli 15.000 vozil.

»V mestnih središčih in v okoljih kot je Bled, s trajnostno mobilnostjo lahko cela področja zapiramo za motorni promet. Na ministrstvu želimo v naslednjih letih z zelenimi javnimi naročili uvesti del flote policijskih vozil na električni pogon, zato si bom z zanimanjem ogledal, kakšne rešitve ponuja to vozilo«, je še dodal minister.

Obisk vozila na Bledu je s pomočjo družbe D2s energetske in poslovne rešitve organiziral Turizem Bled. Župan Janez Fajfar in direktor Turizma Bled, Tomaž Rogelj, sta predstavila večletna prizadevanja celotne lokalne skupnosti za celovit trajnostni razvoj destinacije. Ob tem, da je Bled nosilec zlatega znaka Zelene sheme slovenskega turizma na Bledu poudarjajo, kako zelo pomembno je, da se okoljskih vprašanj v najširšem pomenu besede zavedajo tudi ponudniki nastanitev in storitev. Hotela Astoria in Savica in zasebna namestitev Vila Mila so tako že nosilci zelenih znakov za nastanitve, Hotel Ribno je prvi zero waste hotel v Sloveniji, zelo pa je razveseljivo, da sta obnovljena Hotel Park in Kavarna Hotela Park v postopku pridobivanja certifikata zeleni ključ. V Sava Hotelih pričakujejo, da bosta tako hotel kot kavarna znak pridobila še pred koncem leta.

Trajnostna mobilnost v občini Bled ni od včeraj

Občina Bled si že vrsto let prizadeva za razvoj trajnostne mobilnosti. V ta namen že več kot leto dni deluje posebna spletna stran map.e-bled.si. Na spletni strani tako obiskovalci kot domačini lahko najdejo vse informacije, ki so povezane z mobilnostjo, interaktivni zemljevid pa je integriran tudi v spletno stran Turizma Bled www.bled.si.    

Občina Bled je opremila parkirišča s posebnim sistemom, ki uporabnikom že ob glavni cesti sporoča, koliko parkirnih mest je na voljo, hkrati pa s temi informacijami promet usmerja na parkirišča izven središča Bleda. Sistem deluje preko talnih zank, ki so vgrajene v tla parkirišča ter zaznavajo vozila na vhodu in izhodu. Sistem se je izkazal kot zelo uspešen, saj sta parkirišči pri vrtcu in šoli kar na enkrat polni, v preteklih letih pa sta bili precej neizkoriščeni.   

Takoj po preusmeritvi prometa na severno razbremenilno cesto so se razmere v delu središča Bleda, konkretno na Prešernovi, neprimerno izboljšale. Povečala se je pretočnost prometa, kar je zaznati že ob prihodu na Bledu, investicija se torej obrestuje.

Občina Bled aktivno spodbuja tudi svoje občane in občanke k uporabi trajnostne mobilnosti, kolesarske in pešpoti po občini se urejajo, največji projekt, ki je še pred nami, pa je prav gotovo izgradnja kolesarske povezave med Bledom in Bohinjem, kar pa je projekt, ki ni pomemben samo za občini Bled in Bohinj, pač pa brez nepotrebnega pretiravanja lahko rečemo, da bo s tem projektom pridobila tudi cela Gorenjska, s čimer se strinjajo tudi gorenjski župani.

Ravno tako izjemnega pomena je južna razbremenilna cesta, ki naj bi se začela graditi prihodnje leto. Ko bo cesta zgrajena, bo Občina Bled jezersko skledo dejansko lahko zaprla za promet, s tem pa se bodo uresničile dolgoletne sanje Blejcev.

Polnilnice za električna vozila so na Bledu takorekoč na vsakem koraku.

Trajnostna mobilnost in Turizem Bled

V sklopu prenovljene podobe pohodniške infrastrukture smo zamenjali in dopolnili skoraj 30 let star sistem smerokazov na poteh. Nove oznake sledijo celostni podobi Bleda – Imago Paradisi ali Podoba Raja. Postavljenih je skoraj 200 novih smerokazov na območju občine Bled. Turizem Bled je izdal tudi nov zemljevid Pohodniške poti na Bledu. Prikazuje mrežo urejenih in s sodobnimi smerokazi opremljenih poti v kraju in okoliških vaseh, s poudarkom na pohodnih poteh na griče osamelce okoli Blejskega jezera. Dodana vrednost zemljevida so tudi vrisane kolesarske poti. Prav kolesarska infrastruktura bo v prihodnjih letih eden izmed osrednjih izzivov na Bledu, pri katerem bo tvorno sodeloval tudi Turizem Bled.  V prejšnjih letih smo od junija do septembra organizirali prevoz treh avtobusov, ki so Bled povezovali z okoliškimi destinacijami, sam center Bleda pa z vasmi v občini. Hop on je vozil tudi letos, oba avtobusa pa zaradi specifičnosti leta nista vozila.

Številni projekti Bleda tako domačine kot tudi obiskovalce spodbujajo, da vozilo pustijo doma ali na parkirišču ter se po Bledu in okolici odpravijo peš ali s kolesom. Tematske poti, ki so zrasle po vaseh okoli Bled, nova »soba pobega« na odprtem, kjer obiskovalci z električnimi kolesi in skozi igro spoznavajo Bled, doživetja, ki jih ponujata Straža in zipline Dolinka je le nekaj primerov dobre prakse, ki vračajo človeka nazaj k naravi. Daljinska pohodna pot Julijana, ki vodi okoli Julijskih Alp, pa je kraljica vseh prizadevanj vseh občin v skupnosti Julijske Alpe.

lohr

Na fotografiji od leve proti desni: župan Janez Fajfar, Anna Samsonova – Lohr Industrie in minister za notranje zadeve Aleš Hojs.