Blejski grad je odprt

14.05.2020 | Novice

V Zavodu za kulturo Bled, ki upravlja enega najpomembnejših slovenskih kulturnih spomenikov  Blejski grad in kongresno kulturni center Festivalna dvorana Bled, preživljamo v zadnjih mesecih nepričakovano burne čase. Lahko bi rekli, da smo v situaciji, v kateri ugotavljamo, kako sta si nebo in pekel pravzaprav zelo blizu. Še par mesecev nazaj smo bili poslovno v nebesih - imeli smo rekordno število obiskovalcev in milijonske prihodke, ki so nam omogočali izvedbo bogatih programov in pomembne investicije. A čez noč je prišla epidemija in znašli smo se v peklu vprašanj o golem preživetju, saj smo od 16.3.dalje ostali popolnoma brez prihodkov in na svetu ni vedeža, ki bi lahko povedal, kdaj se bo obisk povrnil v vsaj toliki meri, da bomo preživeli. K sreči smo vse pretekle prenove zaključili in plačali, tako da na čase, ki prihajajo, čakamo pripravljeni, prenovljeni  in brez dolgov, razvojni načrti pa bodo morali biti za nekaj časa prestavljeni v bodočnost.

Blejski grad je v svoji več kot tisočletni zgodovini pod različnimi najemniki in upravljavci preživel potrese, požare in razne druge nevšečnosti. Tudi danes je zato potrebno biti optimist in delati na tem, da bo skupaj z nami preživel trenutne probleme. Pri tem pa moramo odgovorno ugotoviti, da nastalih težav  ni možno odpraviti hitro in enostavno. Njihovo reševanje bo za nas velik in odgovoren izziv , tako organizacijski kot še posebej tudi vsebinski, saj so določeni programi na gradu po dolgih letih že klicali k prenovi. 

Star pregovor pravi, da v nobeni nesreči ni samo škode, ampak nekaj tudi koristi. Pregovor smo zato takoj po zaprtju gradu in spoznanju, pred kakšnimi problemi smo, izkoristili za  začetek razmišljanj o novih idejah, programih in vsebinah.  

Blejski grad je vrata za obiskovalce odprl danes ob 10. uri dopoldne. Potrudili smo se, da bo na vseh grajskih lokacijah ustrezno poskrbljeno za ukrepe za zaščito zdravja tako za obiskovalce kot tudi za zaposlene. Upamo, da se bomo vsi držali ustreznih navodil, ki smo jih sprejeli v skladu z navodili in priporočili Nacionalnega instituta za javno zdravje. V teku meseca maja bo grad odprt za obisk med 10.00 in 18.00 uro, terasa pa bo obratovala tudi še kasneje. Želel bi poudariti še to, da bo plačljivo samo zgornje grajsko parkirišče, medtem ko bo spodnje, bivše avtobusno parkirišče obiskovalcem na razpolago brezplačno.

Pomembno vlogo pri vseh grajskih programih v bodoče bosta imela Lev in Jakob Lambergar, dva od šestih otrok viteza  Gašperja Lambergarja. 

 

Direktor Zavoda za kulturo Bled, Matjaž Završnik