Naš korona vsakdan

15.04.2020 | Novice

V več kot mesecu dni epidemije se je spletla vrsta zgodb in vrsta pogledov na Bled, ki v teh dneh na zunaj sicer sameva, vendar je to samevanje samo navidezno. Domačini, zaposleni na občini in turistični delavci so staknili glave in nastajajo novi načrti in novi programi. Prav v teh dneh nastaja nova razvojna strategija občine do leta 2030, občani in občanke še vedno lahko izpolnijo anketo, ki je bila objavljena v pretekli številki Blejskih novic, dostopna pa je tudi na spletni strani Občine Bled.   Občina Bled bo kljub precejšnjemu znižanju prihodkov skušala ohraniti za občane in občanke najpomembnejše investicije, med njimi je, kot pravi župan, na prvem mestu izgradnja Medgeneracijskega centra Bled, ki bo s svojimi dejavnostmi postal novo središče družbenega dogajanja v lokalni skupnosti. Zavod Turizem Bled je dnevno v stikih s tujimi organizatorji potovanj in dobra novica je, da se zanimanje za potovanja vrača in da nikakor niso pozabili na Bled. Slovenska turistična organizacija je pripravila vrsto webinarjev, na katerih različni strokovnjaki razpravljajo o turizmu po epidemiji in o tem, kako panogo čim hitreje in čim bolje oživiti. Delo na področju skupnosti Julijske Alpe je aktivno in celotna destinacija išče rešitve in predlaga ukrepe, ki bodo koristile vsem.    

Zavod za kulturo je tako Blejski grad kot tudi Festivalno dvorano Bled zaprl 16. marca. Kljub temu, da v teh dneh praktično nima nobenih prihodkov, skušajo zaposleni čas izkoristiti produktivno, predvsem za  razmislek in načrtovanje idej o tem, kako naprej, ko bo delo spet možno. Kot pravi direktor Matjaž Završnik, delajo vse, da bodo čas po epidemiji pričakali pripravljeni, da bosta tako grad kot tudi dvorana urejena in v tehnično v dobrem stanju. Nastajajo nove promocijske in tržne aktivnosti, stare programe prenavljajo in jim dodajajo nove, in to kljub temu, da se bo večina načrtovanih investicij morala zamakniti.

Občani in občanke so združili moči 

V teh dneh je postalo jasno, kako potrebno je, da je lokalna skupnost povezana, da poznamo svoje sosede, da smo pripravljeni pomagati. Ob začetnem hudem pomanjkanju zaščitne opreme so se po krajevnih skupnostih ustanovile iniciative, ki so na različne načine, bodisi z nakupom bodisi z lastnim ročnim delom poskrbele, da so občani in občanke prejeli maske. Humanitarne organizacije so še enkrat pokazale, kako pomembno je, da jih imamo. Razdeljevale so hrano in ostale potrebščine, prostovoljci in prostovoljke so skrbeli za deljenje zaščitne opreme. Številni prostovoljci so se oglasili in po svojih močeh pomagajo civilni zaščiti, policistom in redarjem, ki nenehno skrbijo za upoštevanje uredb v času epidemije. Jani Klemenčič je s svojo restavracijo Špica poskrbel, da Občina Bled lahko vsak dan razvozi več kot dvajset toplih obrokov ljudem, ki si jih sami ne morejo skuhati, pa seveda vsem interventnim službam, ki v teh dneh opravljajo svoje delo.  

Pismo iz vrtca in šole

V Vrtcu Bled v tem času vzdržujejo kontakte z družinami in jim želijo biti v oporo, pomoč v vseh možnih elektronskih oblikah (z idejami za delo, predstavami, glasbenimi posnetki, psihološko podporo, nasveti in še kaj). Prav tako zaključujejo postopke vpisovanja otrok za prihodnje šolsko leto in vodijo projekte, ki bodo (klasično) nadaljevani po zaključku karantene. Nekateri so tudi prostovoljci v svojih skupnostih, vsak deluje po svojih najboljših močeh.

V Osnovni šoli Bled se trudijo s šolanjem na daljavo. Po nekaj začetnih težavah to zdaj dobro poteka. S starši in učenci so v vsakodnevnih stikih, vsi strokovni delavci pomagajo pri šolanju na daljavo tistim, ki pomoč potrebujejo. Učencem, ki niso imeli pogojev za delo na daljavo, so dali v izposojo 15 računalnikov, tako da sedaj lahko dela vseh 639 otrok.

Tudi knjižnica lahko pride na dom

V knjižnici Antona Tomaža Linharta Radovljica v času epidemije omogočajo brezplačno izposojo e-knjig vsem, tudi nečlanom, uvedli pa so tudi izposojo fizičnih knjig po pošti.

Na spletni strani knjižnice potekajo tudi številne akcije za spodbujanje branja, od tega, kaj beremo, do reševanja kvizov in podobno.   

Otroci ne morejo do čarovnika, zato pride čarovnik k njim!

V časih, ko otroci ne morejo na predstave, čarovnik pa niti s čarobno paličico ne more odgnati virusa, je Čarodej Toni za Bled TV brezplačno posnel niz oddaj za najmlajše, ki bodo na blejski televiziji na sporedu vsako soboto ob 9h. Vabljeni k ogledu!

Dobre želje z vsega sveta

Turizem Bled je na svoji spletni strani www.bled.si pozval ljudi po vsem svetu, ki so že obiskali Bled, naj delijo svoje vtise in spomine. Turizem Bled tako vsak dan prejme kopico pošte z vsega sveta, iz Nemčije, Italije, Velike Britanije, Izraela, Indonezije, Avstralije. Nek angleški par je zapisal, da je Bled obiskal že 19-krat! Iz Izraela prihaja sporočilo, da bodo rezervirali prvo letalo, ki bo poletelo proti Brniku ... Vsi pa Blejcem sporočajo, naj se dobro držijo in da se vidimo takoj, ko bo to mogoče!