Dobre zgodbe z Bleda v času epidemije

08.04.2020 | Novice

V časih, ko so solidarnost in naša potrpežljivost ter čut za sočloveka na preizkušnji, se je na Bledu spletlo kar nekaj dobrih zgodb.

Klicu na pomoč so se odzvali številni občani in občanke, bodisi da pomagajo kot prostovoljci bodisi kako drugače.

Razširjena sestava občinskega štaba civilne zaščite Občine Bled je v povezavi z drugimi humanitarnimi organizacijami pripravila načrt za organizacijo, varno in usklajeno oskrbo na domu v okviru sistemskih izvajalcev ter humanitarnih društev.

DEŽURNA ŠTEVILKA JE 041 658 052. Številka je dosegljiva od 8. do 15. ure.

Ta telefonska številka je prvenstveno namenjena obolelim občankam in občanom v stiski zaradi zagotovitve oskrbe, ki je preko svojih sorodnikov, sosedov ali znancev ne morejo zagotavljati. Na to številko lahko občani občine Bled s klicem ali preko SMS sporočila posredujejo podatke o ogroženih osebah, ki potrebujejo pomoč pri dobavi osnovnih življenjskih potrebščin.

Jani Klemenčič je kot prvi ponudil pomoč in zagotavlja kuhanje toplih obrokov za ljudi, ki zaradi takih ali drugačnih vzrokov ne morejo od doma. Skuhane obroke občina Bled dostavi vsem, ki jih potrebujejo. Včeraj so tako oskrbeli 11 občanov in še 11 policistov, reševalcev in ostalih, ki so v teh dneh nenehno v službi in ne morejo do toplega obroka.

Rdeči križ in Karitas aktivno sodelujeta pri oskrbi in razdeljevanju pomoči. Na plano so stopili tudi strokovnjaki za psihološko podporo občankam in občanom v času epidemije in ponudili pomoč:

Ozara Jesenice, pon-pet: od 8. do15h, 031 758 063,04 583 6200,  ; Društvo Druga soba: četrtek od 9h do11h, 041 879 644;

CSD Radovljica: ponedeljek, torek, četrtek od 8. do 15. ure, sreda od 8. do 17. ure, petek od 8. do 13. ure: 065 557 901;
Karitas Povezani preko telefona: vsak delovni dan med 9. in 15. uro 069 928 187;

Občina Bled in štab civilne zaščite trenutno obvladujeta zadeve, kljub temu pa še vedno pozivata prostovoljce:

Zaradi hitrega širjenja koronavirusne bolezni kovid19 Štab civilne zaščite Občine Bled in Občina Bled pozivata vse zdrave ljudi, ki niso stari manj kot 18 ali več kot 50 let, naj se javijo za prostovoljno oskrbovanje občank in občanov, ki bodisi zato, ker sodijo v najbolj ogroženo skupino prebivalstva bodisi zato, ker so zboleli, sami ne morejo v trgovino ali lekarno. Kdor bi bil voljan pomagati, naj pokliče številko 041 607 445.

Čarodej Toni na Bled TV

V časih, ko otroci ne morejo na predstave, čarovnik pa niti s čarobno paličico ne more odgnati virusa, je Čarodej Toni za Bled TV brezplačno posnel niz oddaj za najmlajše, ki bodo na blejski televiziji na sporedu vsako soboto ob 9h. Vabljeni k ogledu!

V Zasipu začenjajo z razdeljevanjem mask

Krajevna skupnost Zasip je začela izdelovati pralne zaščitne maske za svoje krajane in krajanke. Prvih 130 mask je zdaj gotovih, tako da danes začenjajo z raznosom po hišah. Kot je povedal predsednik Krajevne skupnosti, Aljaž Vidic, mask za enkrat še ni dovolj za vse, z raznosom pa bodo začeli v Sebenjah. Maske bodo po domovih nosile članice krajevne organizacije Rdečega križa Zasip, najprej pa pridejo na vrsto ranljive skupine ljudi. Maski je priloženo tudi navodilo za uporabo.

maske zasip

Maske delijo tudi v Krajevni skupnosti Bled

Tudi v Krajevni skupnosti Bled so začeli z razdeljevanjem mask svojim krajanom in krajankam. Kot je povedala predsednica KS Bled Meta Pazlar, so maske nabavili v družbi Dumet iz Zasipa. Trenutno so nabavili 1500 mask, ki jih svet KS deli po Bledu, začeli pa so v alpskih blokih.

Prostovoljci na pomoč redarjem

Blejski redarji in policisti so pretekli konec tedna začeli uvajati nadzor nad spoštovanjem uredbe o prepovedi gibanja izven svoje občine. Nadzor je med drugim potekal tudi na Betinskem klancu na vstopu na Bled.

Redarjem pa pri tem pomagajo prostovoljci, ki so se oglasili na poziv civilni zaščiti. Šest prostovoljcev se je najprej seznanilo s svojimi nalogami in pristojnostmi ter dobilo zaščitno opremo.

Naloga prostovoljcev, ki bodo tudi na praznični konec tedna, ki je pred nami, svoje delo opravljali na najbolj izpostavljenih mestih okoli jezera je, da sprehajalce, ki bi se morebiti pojavili v večjih skupinah, opozorijo, da to ni dovoljeno.

Prostovoljce so o delu poučili predstavniki Medobčinskega redarstva in inšpektorata, policije in civilne zaščite, župan Janez Fajfar in direktor občinske uprave Robert Klinar pa sta se jim v imenu občine zahvalila za pripravljenost za delo.

Transparent na Betinskem klancu

Občina Bled je na najbolj frekventno vstopno točko v občino, Betinski klanec, izobesila transparent, ki svetuje ljudem, naj ostanejo doma in jih hkrati vabi k objemu, ko bo to spet mogoče.

korona transparent1