Preventivna predavanja ob izbruhu koronavirusa v bližini Slovenije

28.02.2020 | Novice

Občina Bled nadaljuje s sestanki in ukrepi ob izbruhu koronavirusa v neposredni bližini Slovenije. Tako je povabila usposobljene strokovnjake Območnega združenja Rdečega križa Radovljica, da na Bledu pripravijo tri preventivna predavanja o preprečevanju širjenja nalezljivih bolezni za tri ciljne skupine, in sicer:

Vsa predavanja bodo potekala v dvorani Triglavske rože Bled, Ljubljanska cesta 27.

Vlada RS je v današnjem (28.2.) sporočilu za javnost zapisala: Glede na omejene izbruhe in potrjene primere v sosednjih državah in drugje po svetu je možnost pojava virusa v Sloveniji velika. Situacija je zelo dinamična, a pod nadzorom. Zelo pomembno je, da smo pripravljeni na sorazmerno ukrepanje tako pri preprečevanju okužbe kot tudi pri omejevanje širjenja okužbe.   

Srečanje z vodstvi bolnišnice je potrdilo, da so bolnišnice relativno dobro pripravljene na sprejem prvih okuženih bolnikov s koronavirusom. Celotna komunikacija in koordinacija bolnišnic, ki bodo zdravile bolnike s COVID-19, bo centralizirana prek krizne skupine na Ministrstvu za zdravje in se bo izvajala prek dogovorjenih komunikacijskih poteh. V petek je predviden tudi sestanek z izvajalci zdravstvene dejavnosti na primarni ravni.

Koordinacijska skupina za obvladovanje nalezljivih bolezni v zdravstvu je določila vstopne točke za pregled in obravnavo pacientov s sumom na okužbo z COVID-19, in sicer bodo to zdravstveni domovi, ki imajo organizirano 24-urno službo nujne medicinske pomoči.

Po sklepu Vlade se bo tudi sprostila dodatna zaščitna oprema iz blagovnih rezerv. Javnim zdravstvenim zavodom bo zagotovljeno dovolj zaščitne opreme za zdravstveno osebje in tudi paciente, ki jih bodo obravnavali. Opremo iz blagovnih rezerv bodo koordinirano, po posvetu z epidemiologi, razdelili po terenu glede na stanje in potrebe.

Vabilo - predavanje koronavirus.pdf