Začenja se Zimska pravljica na Bledu

19.11.2019 | Sporočila za javnost

LJUDJE, PRIŽGIMO LUČ! Po celem svetu hkrati!
Naj sveti kdo ve kam,
saj kdaj že plamen sveče
pokaže pot do sreče,
človeku, ki je sam.
PRIŽGIMO LUČ, LJUDJE! Po celem svetu hkrati!

(Fran Milčinski Ježek, Prižgimo luč!)

Zimska pravljica (2)_Miro Zalokar© Miro Zalokar
Na Bledu bomo lučke prižgali v petek, 29. novembra, ob 17.uri in pregnali zimsko temo. Naše lučke bodo svetile za nas, ki živimo v tem izjemnem kraju, pa tudi za vas, ki polni novoletnih pričakovanj prihajate na Bled po svetlobo in mir! 

Ob prižigu lučk bo nastopila Severa Gjurin z akustično zasedbo ter s svojo liričnostjo in nežnostjo odprla srca za nove decembrske poti. Te bodo vodile tudi do ljudi, ki živijo v pomanjkanju, saj bomo na Bledu tudi letos Jezersko promenado okrasili z zelenimi drevesci, ki jih bomo potem podarili, prostovoljne prispevke pa namenili ljudem, ki potrebujejo pomoč. Prazniki so čas obdarovanj in že na prvem prazničnem večeru na Bledu bomo izžrebali nagrajence za sodelovanje v občinski anketi o mobilnosti na Bledu. 

Letošnja zimska pravljica bo na Bledu vse do 5. januarja ponujala marsikaj! Tudi letos bodo otroci lahko obiskali Poštni urad decembrskih dobrih mož, ti pa bodo Bled tudi obiskali. Pod največjo naravno novoletno jelko v Slovenij bo tudi letos stal največji praznični stol, zaljubljeni bodo lahko pognali kolo ljubezni in se slikali ob Blejskem srčku, za praznično razpoloženje bodo skrbeli koncerti ob sobotah in nedeljah. 

Zimsko pravljico bomo tudi letos popestrili z glasbenim programom, ki smo ga uskladili s praznično podobo Bleda in njegovim sporočilom o varovanju naravne in kulturne dediščine. Ob sobotah bodo tako z nami člani Big Banda Bled v različnih sekcijah in z različnimi solisti, vse pa bo v znamenju slovenske popevke in najlepših jazzovskih standardov! Nedelje namenjamo narodnozabavni glasbi in njenemu izročilu, ki se je rodilo v naših krajih. 

Jaslice v naravni velikosti, ki so jih izdelali člani in članice slikarskega društva Atelje Bled, bodo na ogled v Zdraviliškem parku. Decembra bo še nekaj posebnih prireditev – to bodo Pravljična pot na grad 30. novembra, razstava jaslic v Grajski kapeli, Dnevi potice na Blejskem otoku od 6. do 8. decembra, Legenda o potopljenem zvonu 25. decembra in božično novoletni koncert v cerkvi Sv. Martina.

30. december, predzadnji dan leta, bo na Bledu poseben dan. Ustvarjalnost Blejcev in Blejk ne pozna meja, zato smo ob koncu leta prosili kulturna društva v občini, naj predstavijo svojo letošnjo bero in se na tak način poslovijo od leta. Z nami bodo od 16. ure naprej, na koncu pa se jim bo pridružila še domačinka Manca Špik

Silvestrovanji bosta na Bledu letos kar dve – za otroke popoldne in zvečer na Jezerski promenadi. 
Ognjemet? Ne, hvala!

Silvestrski večer na Jezerski promenadi bo letos vesel in pisan na dušo vsem, ki se še spominjajo časov, ko je bila pop glasba kraljica in ko je ves svet norel za štirimi skuštranci iz Liverpoola. Koncert Help! A Beatles tribute se bo začel ob 22. uri, ob polnoči pa ne bomo razsvetlili neba pač pa jezero – prižgali bomo kres na vodi in s tem našo letošnjo zgodbo o lučeh pripeljali do vrhunca. 

Na prvi novoletni dan bodo obiskovalci Zimske pravljice tudi letos lahko prepevali s Prifarskimi muzikanti, zelena drevesa pa bomo v uporabo predali 5. januarja ob 17. uri.

Bled_zimska_pravljica_Jost_Gantar (9)© Jošt Gantar