Prvim 24 izdelkom podeljena pravica do uporabe kolektivne blagovne znamke Bled Local selection

15.11.2019 | Sporočila za javnost

Ocenjevanje Bled Local selection 15.11.2019© Foto: Tomo Jeseničnik

15. novembra je potekalo prvo ocenjevanje rokodelskih izdelkov in izdelkov industrijskega oblikovanja za podelitev pravice do uporabe kolektivne blagovne znamke Bled Local Selection oziroma Blejski lokalni izbor, s katero želi Turizem Bled vzpostaviti mreženje in zagotavljanje odlične kakovosti pridelkov, izdelkov, storitev in butičnih doživetij v turistični ponudbi na Bledu.

Strokovna komisija v sestavi prof. dr. Janez Bogataj, dr. Tanja Lešnik Štuhec in Snežana Madić Lešnik, je v ocenjevanje prejela kar 68 izdelkov in za 24 potrdila pridobitev certifikata. V svojem poročilu ocenjevanja so zapisali:
"Prvo ocenjevanje rokodelskih izdelkov na Bledu lahko ocenimo kot zelo pozitivno, ne glede na visoko število izločenih izdelkov. Vsi izločeni izdelki imajo ali dobro idejo ali zametke dobrega oblikovanja. To pomeni, da bomo v prihodnje lahko dobili še več kakovostnih blejskih spominkov, pod pogojem, da bodo avtorji in avtorice odpravili pomanjkljivosti, ki jih je predlagala strokovna komisija."

20 prijavljenih kandidatov je imelo na voljo strokovno svetovanje pri razvoju izdelkov in embalaže oziroma pri predstavnosti izdelkov. Za vse prijavljene izdelke bodo pridobili poročilo komisije z obrazložitvami in profesionalno fotografijo izdelkov.

Izdelki so za pridobitev pozitivnega mnenja morali izkazati določen odstotek izvora gradiv iz lokalnega okolja in lokalno zgodbo. Med merili ocenjevanja so bili še tehnološki proces in izdelava, narava in kulturna dediščina, celovita kakovost izdelka, aplikativnost izdelka, vzgojne in izobraževalne vsebine, likovno estetske, umetniške oz. oblikovalske sestavine, ekonomska vrednost, trženje izdelka, prodajna cena izdelka, lokalna dodana vrednost, število izdelkov, trajnost izdelka, celostna podoba izdelka (embalaža, etiketa, zgodba). Dodatne točke so pridobili imetniki certifikatov in nagrad.

Podelitev certifikatov izdelovalcem 24 potrjenih rokodelskih izdelkov bo 31.1.2020 v sklopu javne predstavitve projekta ob zaključku prvega dela razvoja kolektivne blagovne znamke v Infocentru Triglavska roža Bled.