Bled ponovno med 100 najbolj zelenimi destinacijami sveta

11.10.2019 | Novice

Logo-Sustainable_Destina_2019 XL

Na srečanju zelenih destinacij sveta, ki ga letos na Hrvaškem organizira nizozemska nevladna organizacija green destinations.org, se je Bled ponovno uvrstil med sto najbolj zelenih destinacij sveta. Letošnja nagrada je bila podeljena za odgovoren odnos do turizma.

Bled je prepričal s številnimi projekti, majhnimi koraki, s katerimi stopa po svoji trajnostni poti. Letošnji poletni avtobusi za en evro so prepeljali več kot 26.000 potnikov in s tem s cest umaknili 13.000 vozil. Projekt Zero waste ali Na poti do družbe brez odpadkov je na letošnji konferenci požel še posebej veliko zanimanje, prav tako prvi zero waste hotel v Sloveniji, hotel Ribno, ter vrsta ukrepov za zaščito jezera, od akcija Vprašaj me, sem domačin, do pitnikov okoli jezera in veganske sončne kreme v Grajskem kopališču.

Zanimanje je požel tudi projekt Izbrano z Bleda oziroma Bled Local Selection, s katerim Turizem Bled spodbuja domačine, ki se ukvarjajo s pridelavo hrane, z rokodelskimi obrtmi in podobno, da ostanejo doma in da svoje izdelke predstavljajo in prodajajo turistom. Turizem namreč seveda ni samo prodajanje namestitev pač pa mnogo več.

Trajnostna mobilnost na Bledu se bo prihodnje leto nadaljevala z nakupom električnega vlakca in električnega avtobusa, Turizem Bled pa bo letos decembra uvedel zimski avtobus, ki bo dnevno goste z Bleda vozil na Pokljuko, v Bohinj oz. na Vogel, na Krvavec in v Kranjsko Goro.

podelitev 2019