Navodila

Kolesarski sistem BLED Green Ways je namenjen uporabnikom, ki so starejši od 14 let. Za uporabo kolesarskega sistema se je potrebno registrirati v sistem BLED Green Ways na sedežu Infocentra Triglavska roža Bled. Ob registraciji uporabniki prejmejo uporabniško ime in geslo oziroma Blejsko kartico in PIN kodo, ki pa nista prenosljivi. Za uporabo sistema veljajo Splošni pogoji dostopa in uporabe sistema za avtomatizirano izposojo koles Bled Green Ways v občini Bled in Navodila za uporabo.

Navodila za uporabo sistema Bled Green Ways

 

Dodatna navodila za izposojo in uporabo električnega kolesa

Zakon o pravilih cestnega prometa Republike Slovenije (ZPrCP) v 3. členu določa: »kolo« je enosledno ali dvosledno vozilo, ki ga poganja voznik z lastno močjo ali kolo s pomožnim motorjem, ki je enosledno ali dvosledno vozilo s pedali, opremljeno s pomožnim električnim motorjem z največjo trajno nazivno močjo 0,25 kW, katerega moč se progresivno zmanjšuje in končno prekine, ko vozilo doseže hitrost 25 km/h ali prej, če kolesar preneha poganjati pedala;
Skladno z zakonom so tudi e-kolesa, katera si lahko izposodite v sistemu »BLED Green Ways« prirejena tako, da se motor samodejno aktivira in pomaga vozniku, zgolj če voznik poganja kolo. Končna hitrost je omejena na 25 km/h. Kolo nima ročice za pogon (gas) in se vklopi ter deluje, le če obračate pedali in s tem poganjate kolo. V nasprotnem primeru bi tako kolo z ročico za gas po zakonu bilo kvalificirano kot motorno kolo.

Stopnje jakosti asistence/prestavljanje "hitrosti"

Električno kolo je kolo opremljeno z električnim motorjem in vam pomaga pri poganjanju kolesa. Motor ima 5 prestav oziroma stopenj asistence, nastavitev stopenj urejate na modulu na desni strani krmila s pritiskom na -/+. Številke od 1-5 se prikažejo na zaslonu modula.  V primeru, da na zaslonu nastavitev kaže 0, motor ne pomaga. Sam motor se samodejno prižiga in ugaša, glede na naše poganjanje oz. nepoganjanje kolesa. Ob vračilu kolesa tako motorja ni potrebno ugašati in ga tudi ne morete. Motor se samodejno ustavi, lučke na modulu za nastavljanje stopnje asistence se ugasnejo po nekaj minutah nedelovanja kolesa. Pod prikazovalnikom jakosti asistence motorja se nahaja prikazovalnik trenutnega stanja baterije v obliki črtic (5 črtic).

Nekaj napotkov za varno in optimalno vožnjo z e-kolesom

Pozor!

 

Izposoja koles Bled Green Ways preko aplikacije Mobiln.si

Uporabniki si lahko aplikacijo Mobiln.si prenesete na svoje pametne telefone in brezplačno dostopate do funkcionalnosti aplikacije z namenom izposoje koles v sistemu Bled Green Ways.

Pogoji za izposojo koles preko aplikacije:

Uporabniki pametnih naprav z operacijskim sistemom (OS) Android si aplikacijo lahko naložite v spletni trgovini Google Play, uporabniki pametnih naprav z operacijskim sistemom (OS) iOS, pa v spletni trgovini Apple Store.

Navodilo za uporabo aplikacije za obstoječe uporabnike

Z uporabniškim imenom in geslom prejetim ob registraciji se prijavite v vaš profil (POZOR - Bodite pozorni, da izberete ustrezen sistem/mesto – BLED Green Ways).

Seznam funkcij aplikacije: