Zelena mobilnost

V kolikor ste na Bled prišli z avtom, je najbolje, da ga parkirate, kjer ste nastanjeni ali na enem izmed označenih parkirišč in se po Bledu odpravite na drug način.  

Bled je manjše naselje, kar omogoča, da peš ali s kolesom brez težav dosežete vse znamenitosti. Po Bledu z okolico vodi mreža pohodniških poti, prav tako pa je okolje primerno za kolesarske izlete. Navadno ali električno kolo si lahko izposodite v eni izmed izposojevalnic ali pa preko sistema za izposojo koles Bled Green Ways.

Bled_jesenske_Jost_Gantar_MALA (26)© Jošt Gantar

V kolikor menite, da so razdalje prevelike, uporabite javni prevoz. Tako boste imeli več časa za opazovanje narave, hkrati pa se vam ne bo potrebno vračati na izhodišče.

Za posebno doživetje se po Bledu z okolico lahko zapeljete s kočijo s konjsko vprego, okoli jezera pa v toplejših mesecih vozi tudi turistični vlakec.

Za prevoz do Blejskega otoka si lahko izberete tradicionalno pletno, leseno električno linijsko ladjo ali pa najamete čoln in tja odveslate kar sami.

Za raziskovanje širše okolice Bleda je v juliju in avgustu na voljo Hop-on Hop-off avtobus, s katerim se lahko odpravite v Radovljico in Tržič z okolico. Na avtobusu lahko med vožnjo prisluhnete brezplačnemu vodenemu ogledu poti in izveste nekaj novega.

V poletnih mesecih po Bledu z okolico prav tako po dveh linijah vozi shuttle avtobus. Z njim se lahko zapeljete tudi na Pokljuko, ki je izhodiščna točka za planinarjenje.

Spodbujanje trajnostnega prometa na Bledu se odraža tudi v velikem številu polnilnic za električne avtomobile. Lokacije 38-ih polnilnic si lahko ogledate na zemljevidu.

e charger Bled  Maja Pancur© Maja Pančur

Za povsem zelen oddih je poleti in pozimi na voljo kartica Julijske Alpe, ki promovira trajnostno mobilnost. Kartica je brezplačno na voljo gostom, ki na Bledu nočijo vsaj 3 noči pri enem izmed partnerjev Turizma Bled.

Za več informacij o trajnostnem prometu na Bledu obiščite platformo map.e-bled.si.

Odgovorno po Julijskih Alpah

alpine-pearls-logo-slo_rz