Obišči & razišči: Kovaški kraji pod Jelovico

Kropa© Jošt Gantar, TIC Radovljica

Bled - Kropa - Kamna Gorica - Bled

Vsak torek v juliju in avgustu.

Kovana lepota narave, zibelka kovaštva, Male Benetke, so poimenovanja za kraje, ki jih boste obiskali. Spoznajte bogato tradicijo kovanja in obiščite slikovita stara jedra Krope in Kamne Gorice.

Kraje pod Jelovico je zaznamovala voda, ki priteče izpod planote in bogata kovaška preteklost. Slednjo vam najprej v Kropi, nato pa še v Kamni Gorici približa lokalni vodnik. Priložnost bo tudi za obisk Vigenjca Vice, kjer bo prikaz kovanja v živo.

kropa kovac v vigenjcu gorazd kavcic© Gorazd Kavčič, arhiv JZTK Radovljica, www.slovenia.info

Z Bleda se boste skozi Lesce in Radovljico odpeljali na drugo stran reke Save, v Lipniško dolino, ki predstavlja bogastvo ohranjene narave in kovaške dediščine pod gozdnato Jelovico. Na zelenem grebenu vas ob poti pozdravljajo ruševine Pustega gradu. 

Vožnjo z avtobusom boste nadaljevali do Krope. Tam si boste z lokalnim vodnikom ogledali trško jedro. Edinstvena arhitekturna podoba pomembnega kovaškega središča govori zgodbe fužinarskih in kovaških družin, pomen kraja nekoč pa poudarjata kar dve cerkvi v sicer majhnem kraju. Skupaj z vodnikom se boste sprehodili po slikovitih ulicah, nato pa boste sami lahko obiskali tudi Kovaški muzej in Vigenjc Vice ali pa čas namenili samostojnemu raziskovanju kraja in okolice.

Po ogledu Krope se boste z avtobusom odpeljali v Kamno Gorico, kjer vas bo vodnik popeljal na voden sprehod. Kamna Gorica je bila nekoč prav tako kovaško središče, od tu pa izvira tudi nekaj znanih mož (Matevž Langus, Lovro Toman).

Z lokalnim vodnikom si boste ogledali:

Ob poti lahko obiščete še:

Kropa muzej© Miran Kambič, TIC Radovljica

Cena dnevne vozovnice: 25 €, otroci do 10. leta brezplačno. Brezplačno s kartico ugodnosti Julijske Alpe: Bled in Julijske Alpe: Radovljica.

Odhod z Bleda ob 9.00, povratek na Bled ob 13.50.

Izlet vključuje hojo po naravnih poteh in je zato priporočena športna obutev. 

Več informacij >