21. februarja praznujemo mednarodni dan turističnih vodnikov

19.02.2024 | Novice

Praznovanje Mednarodnega dneva turističnih vodnikov je pred vrati. Naslov letošnjega dneva je "Tourist guides our guardians in promoting and encouraging Green Tourism" (Turistični vodniki spodbujamo zeleni turizem). Društvo regionalnih turistični vodnikov Slovenije (ARGOS) s partnerji iz cele Slovenije ponovno organizira okroglo mizo in številna za obiskovalce brezplačna vodenja širom Slovenije. Ta za vodnike prav posebni dan bo z aktivnosmi obeležilo tudi Društvo turističnih vodnikov Slovenije. 

logo_ITGD

Turistično društvo Argos

Glede na strategijo razvoja turizma v Sloveniji, je tema mednarodnega dneva turističnih vodnikov domača. Slovenski turistični vodniki niso le izvajalci “ustaljenih”, klasičnih vodenih ogledov, ampak se le ti prilagajajo strategijam, ki jih pripravljajo in promovirajo naše destinacije. Kulturni turizem in zgodovinska mesta so središčna tema strategije promocije turizma v Sloveniji. A mesta kot takšna morajo paziti, da življenje v njem ne povzroča težav okolju. Slovenska mesta Ljubljana, Kranj in Velenje so se odločila, da zavežejo, da do leta 2030 postanejo ogljično nevtralna. Kaj to pomeni za domačine in za obiskovalce, na katere teme bodo turističnih vodniki v prihodnjem letu še posebej pozorni, bodo obravnavali na okrogli mizi.

Okrogla miza se bo odvijala 21. Februarja 2024 ob 11.00 uri v Plečnikovi hiši na Karunovi ulici 4 v Ljubljani.

Na okrogli mizi bodo sodelovali strokovnjaki iz Univerze Ljubljana, Fakultete za strojništvo, ki so razvili samooskrbno hišico, strokovnjaki iz mest, ki so se zavezala brezogljičnemu razvoju in strokovnjaki iz turistične dejavnosti. Okroglo mizo bo povezovala turistična vodnica, gospa Urša Sreš, sicer predstavnica Društva regionalnih turističnih vodnikov Slovenije pri Svetovni zvezi društev turističnih vodnikov, ki je bila ustanovljena 21. Februarja leta 1985.

V tednu mednarodnega dneva turističnih vodnikov, se bodo odvijali številni brezplačni,  promocijski vodeni ogledi.- v številnih krajih po Sloveniji. Seznam se dnevno polni, zato sledite FB strani društva ARGOS. Obiskovalci bodo seznanjeni z zanimivimi stranpotmi, ki so skriti zakladi okolja, v katerem živimo. S skrbno načrtovanimi koraki in ob spoštljivem odnosu v času vodenega ogleda, ne bomo obremenjevali okolja. Nasprotno, s svojo prisotnostjo bomo prostore celo oživili in jim dokazali vrednost, ki si jo zaslužijo.

Društvo turističnih vodnikov Slovenije

S tiskovno konferenco na temo »Mednarodni dan turističnih vodnikov in začetek nove turistične sezone 2024 na območju Krasa in Brkinov«, ki so jo Društvo turističnih vodnikov s partnerji organizirali v četrtek 15. februarja v Rodiku, so Kraško-Brkinski turistični vodniki, organizirani v stanovsko društvo, začeli obeleževati ta praznik, Mednarodni dan turističnih vodnikov, ki bo sicer 21. februarja.

Turistični vodniki

Podporo in nakazano željo po še tesnejšem sodelovanju so letos akciji in vodnikom javno izkazali (na fotografiji od desne): Tjaša Tajmer za Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport - Direktorat za turizem; Aleš Vodičar, direktor Območne razvojne agencije Krasa in Brkinov; Saša Likavec Svetelšek, županja Občine Hrpelje - Kozina; Bogdan Macarol, predsednik Društva turističnih vodnikov Krasa in Brkinov v vlogi koordinatorja, pobudnika in moderatorja dogodka; Jana Martinčič, vodja službe za vodenje in informiranje v okviru Parka Škocjanske jame; mag. Tatjana Vošinek Pucer, direktorica Kobilarne Lipica; mag. Ariana B. Suhadolnik, direktorica Javnega zavoda Miren Kras ter Franc Malečkar  za JD Dimnice, ki je predstavil letošnji celoletni projekt obeleževanja 120. let jame Dimnice.

Letos se je akciji aktivnega obeleževanja praznika iz Društva turističnih vodnikov pridružilo 11 članov, ki so za javnost pripravili ravno toliko promocijskih brezplačnih vodenj. Poleg kratkih napovednih videov bo vsak vodnik izpeljal osebno še vodenje v živo.

Podrobnejše informacije o prihajajočih vodenjih bodo sproti objavljene na društveni FB strani Turistični vodniki Kras in Brkini

Splošno o Mednarodnem dnevu turističnih vodnikov:

WFTGA - Svetovna zveza društev turističnih vodnikov je bila ustanovljena 21. 2.1985.  Dan ustanovitve, tj. 21.februar. so določili za Mednarodni dan turističnih vodnikov. V Sloveniji se je ta dan sicer omenjal, a  organizirano in aktivno ga praznujemo od leta 2016: to je bilo prvo leto, ko je tudi Slovenija dobila svojega zastopnika v WFTGA, saj je Društvo regionalnih turističnih vodnikov ARGOS postalo član Svetovne zveze društev turističnih vodnikov.

Cilji Svetovnega dneva turističnih vodnikov:

Povečati ugled turističnega vodnikaJavnost informirati, kaj turistično vodenje je utrditi zavedanje domače javnosti, kaj vse je njihova kulturna in naravna dediščinanakazati na težave, s katerimi se turistični vodniki srečujejoutrditi sloves profesionalnosti poklicaneposredno seznaniti javnost o vsebinah, ki se tičejo turistične industrijezaščititi vrednote naravne in kulturne dediščine s pomočjo profesionalnega vodenja

Mnogim obiskovalcem bodo praznovanja odlično izhodišče za počitniški izlet, zato bomo v času praznovanja organizirali srečelov s dobitki, ki bodo obiskovalce vabili v številne kraje po Sloveniji. Nekateri imajo v tem času tudi počitnice. Tako se starši z otroki udeležijo ogleda v svojem domačem kraju, gredo na kopanje, smučanje in aktivni dan dopolnijo z ogledom ali pa se preprosto usedejo na vlak, avtobus, zapeljejo v sosednji kraj in se tam udeležijo vodenega ogleda. Veseli bomo, če se nam boste pridružili na enem od praznovanj!

Vsi dogodki, vodenja bodo zabeleženi na FB strani >

Več informacij oz. potrditev udeležbe na: info@localguides-slovenia.com.

Vir: ARGOS