Kopalne vode Blejskega in Bohinjskega jezera ter Šobčevega bajerja odlične!

Bled, 31. 5. 2018
Evropska okoljska agencija je objavila mednarodno analizo kakovosti kopalnih voda v državah EU ter v Albaniji in Švici. Rezultati kažejo, da se kakovost kopalnih voda v Evropi izboljšuje. Z vsemi odličnimi kopalnimi vodami je Slovenija med državami EU na prvem mestu.

Dobra polovica kopalnih celinskih voda v Sloveniji je navadno odličnih - to velja za kopalne vode Blejskega, Bohinjskega jezera, Šobčev bajer in kopalne vode na Nadiži ter mestoma na Kolpi in Krki -, medtem ko so kopalne vode na Soči navadno dobre kakovosti.

Z vsemi odličnimi kopalnimi vodami na morju je Slovenija med državami Evropske unije znova prva, sledita ji Malta (98,9 odstotka) in Ciper (97,3 odstotka), visok delež odličnih voda na morju imajo tudi Grki (96 odstotkov) in Hrvati (95,8 odstotka). 

Tudi na celinskih vodah v Sloveniji od leta 2010 ne beležijo slabih kopalnih voda, dobra polovica je navadno odličnih; to velja za kopalne vode Blejskega, Bohinjskega jezera, Šobčev bajer in kopalne vode na Nadiži ter mestoma na Kolpi in Krki, kopalne vode na Soči so navadno dobre kakovosti.

V Sloveniji monitoring redno izvajajo v skladu z zahtevami od leta 2004 dalje. Glede na pogostost analiz (na 14 dni) Slovenija sodi med prvih sedem držav, pogosteje (v povprečju tedensko) analize izvajajo le Malta, Luksemburg in Belgija.

V 10 državah, med katere sodi tudi Slovenija, so vse kopalne vode ustrezne kakovosti (Avstrija, Hrvaška, Ciper, Grčija, Malta, Latvija, Luksemburg, Romunija, Švica).

Največ neustreznih kopalnih voda že vrsto let beležijo Italijani, Francozi in Španci.  

Prijava na e-novice

Bled MyWay vam omogoča, da na enem mestu zberete, pregledate in rezervirate vse aktivnosti pri ponudnikih.
Oblikujte si svoj oddih na Bledu po svoje.

Dodajanje aktivnosti

Vsebine se med brskanjem po spletni strani dodajajo same ali pa jih s klikom dodajte sami.

Izberite aktivnost

S klikom na X odstranite tiste aktivnosti, ki vas ne zanimajo.

Preverite ponudbo

S klikom na gumb boste lahko na enem mestu izbrali ponudnika željene aktivnosti in jo rezervirali.