Razstava Življenje v Blejskem jezeiru

Bled, 16. 7. 2013
Tudi letos so podvodne fotografije članov Društva za podvodne dejavnosti Bled uspešno razstavljene ob krožni pešpoti na Blejskem otoku. Razstava je nastala v sodelovanju z Občino Bled, Turizmom Bled, Župnijo Bled in zavarovalnico Triglav. Člani društva DPD Bled smo imeli kar nekaj dela pri zbiranju dovoljenj, izboru fotografij, iskanju pravilnih imen rib in rastlin, pripravi na tisk, pripravi okvirjev in nenazadnje tudi pri sami postavitvi razstave.
Letošnja rastava nosi naslov Življenje v Blejskem jezeru. Podvodne fotografije so prispevali različni avtorji. Vsak avtor, ki je prispeval fotografije, je tokrat predstavljen vsaj z eno avtorsko fotografijo. Vse razstavljene podvodne fotografije prikazujejo življenje v Blejskem jezeru. Ljubitelji sveta tišine vam tokrat želimo predstaviti čim več različnih in prepoznavnih vrst življenja ter naših aktivnosti pod vodno gladino. Radi bi opozorili tudi na to, da naše delo ne uničuje življenja v alpskem jezeru. Zavedamo se, da je tudi od nas odvisno, kakšna bo prihodnost jezera in življenja v njem. Najlepše v jezeru je tisto, kar je naravno - flora in favna.
Favno na naši fotografski razstavi tokrat zastopajo som (Silurus glanis), ščuka (Esox lucius), krap luskinar (Cyprinus carpio), krap zrcalar (Cyprinus carpio), smuč (Sander lucioperca), klen (Leuciscus cephalus cephalus), navadni ostriž (Perca fluviatilis), rdečeoka (Rutilus rutilus), pezdirk (Rhodeus sericeus amarus), potočni skržek (Unio crassus) potočni rak in mali ponirek. 
Globokovodni rastlini lokvanji (Nymphaea) in rumeni blatniki (Nuphar lutea) predstavljajo floro Blejskega jezera. Lokvanji s srčastimi plavajočimi listi in velikimi čašastimi cvetovi v veličastnih barvnih odtenkih vsako leto obogatijo Blejsko jezero in zagotovo pritegnejo pozornost mimoidočih. Veliko je vredna senca, ki jo meče odeja lokvanjev tik pod površino vode. Široke in goste odeje listov dajejo zavetje ribjemu zarodu, polžem in ličinkam komarjev, pa tudi kakšni večji ribi, ki se v vročih poletnih popoldnevih ne počuti dobro pod osvetljeno vodno površino. Lokvanji in rumeni blatnik uspevajo večinoma na humoznih muljastih tleh, kjer se lahko s svojimi močnimi koreninami zakoreninijo globoko v jezerskem blatu. Cvetovi lokvanjev se vsako jutro na gladini Blejskega jezera odpro in pozno popoldne zapro, vsak cvet pa živi od tri do pet dni, nato pa se dokončno zapre in potone. Različne barve cvetov lokvanjev lahko opazujete celo poletje vse tja do prvih jesenskih slan. Izrazito rumeni cvetovi kroglastih oblik pripadajo rumenemu blatniku. Imajo neprijeten vonj - podoben alkoholu. Od čašastih cvetov lokvanjev se razlikujejo tudi po tem, da so odprti samo en dan.   
 
Člani društva DPD Bled vam želimo obilo užitkov pri ogledu fotografske razstave, ki bo trajala vse do konca poletja.

Prijava na e-novice

Bled MyWay vam omogoča, da na enem mestu zberete, pregledate in rezervirate vse aktivnosti pri ponudnikih.
Oblikujte si svoj oddih na Bledu po svoje.

Dodajanje aktivnosti

Vsebine se med brskanjem po spletni strani dodajajo same ali pa jih s klikom dodajte sami.

Izberite aktivnost

S klikom na X odstranite tiste aktivnosti, ki vas ne zanimajo.

Preverite ponudbo

S klikom na gumb boste lahko na enem mestu izbrali ponudnika željene aktivnosti in jo rezervirali.