Pokljuka

Veliko možnosti za šport in spoznavanje tradicije.  

Nastanek

Razgibano površje s kraškimi značilnostmi je močno preoblikoval pokljuški ledenik. Nastala so pokljuška barja, ki spadajo med najjužnejša visoka barja v Evropi. Površje prepredajo tudi skrita brezna, vrtače in manjše doline.

Pokljuka se predstavi

Pokljuška planota je dolga 20 km in skoraj toliko tudi široka. Prepredena s smrekovimi gozdovi in pašniki se razteza na višini od 1100 do 1400 m. Skozi pokljuške gozdove vodijo stare selitvene poti rjavih medvedov, zato previdno pri sprehajanju! Ena od njenih zanimivosti je, da se na nekaterih pašnikih v poletnih mesecih še vedno pase živina. Pri pastirjih lahko takrat kupite kislo mleko, skuto in sir.

Preprosto življenje

Za pokljuške planine so značilne lesene bajte, prekrite s skodlami, v katerih so nekoč živeli pastirji in izdelovali kislo mleko in ostale mlečne izdelke.

Oglarska tradicija

Nekoč so na tem območju prevladovali bukovi gozdovi. V 19. stoletju so jih skoraj povsem razredčili, saj so iz bukovega lesa izdelovali oglje, ki je bil glavni energetski vir za talilnice železove rude.

Šport

Možnosti za šport je na Pokljuki veliko. Je odlična izhodiščna točka za obisk gora, kolesarji pa jo imajo radi zaradi lepe narave, malo motornega prometa in malce zahtevnejših vzponov v bližini. Pozimi je priljubljena destinacija za smučarske tekače, tu pa prirejajo tudi biatlonska tekmovanja.

Poizkusite

Poizkusite domače kislo mleko in sir, prespite v nekdanji pastirski staji in kolesarite z vetrom po cesti skozi zelene gozdove. Osvojite katerega od vrhov, izkušeni pohodniki pa se povzpnite na najvišji slovenski vrh Triglav.

Prijava na e-novice

Bled MyWay vam omogoča, da na enem mestu zberete, pregledate in rezervirate vse aktivnosti pri ponudnikih.
Oblikujte si svoj oddih na Bledu po svoje.

Dodajanje aktivnosti

Vsebine se med brskanjem po spletni strani dodajajo same ali pa jih s klikom dodajte sami.

Izberite aktivnost

S klikom na X odstranite tiste aktivnosti, ki vas ne zanimajo.

Preverite ponudbo

S klikom na gumb boste lahko na enem mestu izbrali ponudnika željene aktivnosti in jo rezervirali.