Mežakla

Številne naravne zanimivosti ter legende in zgodovinski dogodki so obet za zanimive izlete in raziskovanja.

Mežakla je visoka planota, ki v višino meri med 1000 in 1300 m. Leži med rekama Radovno in Savo Dolinko in je v večini porasla s smrekovim in bukovim gozdom.

Naravne zanimivosti

Planota je del Triglavskega narodnega parka, neokrnjena in turistično nerazvita. Prepredena je s pašniki, na katerih se še pase živina, in s številnimi čistimi izviri. Prava znamenitost na Mežakli je naravni 15-metrski most čez grapo, ki je nastal zaradi erozijskega delovanja vode in neenakomernega preperevanja različno odpornih kamnin.

Kam na izlet?

Podajte se na Škrbino, ki je najbolj znana razgledna točka, Jerebikovec (1593 m) ali Planski vrh (1299 m). Spustite se v podzemlje in obiščite Snežno jamo ali katero drugo izmed kraških jam.

Legenda

Na Mežakli živi legenda o Poljanski Babi. Pravi, da je nenavadna podoba skale dobila ime Baba po trdosrčni in neusmiljeni plemkinji, ki ni hotela rešiti kmeta pred smrtjo. Lovil je na Mežakli, ko ga je pokončala zver. Do Babe vodi strma pot, ki se pod vrhom konča s klini. Če se boste pogumno spopadli z njimi, boste nagrajeni z lepim razgledom.

Partizanska bolnišnica

Med drugo svetovno vojno je bila na Mežakli postavljena prva partizanska bolnišnica na Gorenjskem. Skromna bolnišnica, imenovana tudi Mala bolnica, je bila pribežališče ranjencev, ki ga Nemci niso nikoli odkrili.

Doživite

Nadihajte se svežega zraka in naužijte zelene barve pašnikov, opazujte živino, pijte čisto vodo iz izvira in uživajte v razgledu na gore okrog vas in na doline pod vami.

Prijava na e-novice

Bled MyWay vam omogoča, da na enem mestu zberete, pregledate in rezervirate vse aktivnosti pri ponudnikih.
Oblikujte si svoj oddih na Bledu po svoje.

Dodajanje aktivnosti

Vsebine se med brskanjem po spletni strani dodajajo same ali pa jih s klikom dodajte sami.

Izberite aktivnost

S klikom na X odstranite tiste aktivnosti, ki vas ne zanimajo.

Preverite ponudbo

S klikom na gumb boste lahko na enem mestu izbrali ponudnika željene aktivnosti in jo rezervirali.