Jelovica

Prisluhnite zvokom narave!

Na južni strani Bleda se dviga planota Jelovica, ki se razteza med 900 in 1600 m nadmorske višine. Njen najvišji vrh je Partizanski vrh s 1441 mnm. Jelovica je precej podobna Pokljuki, vendar manjša. Ker je manj planin, boste srečali tudi manj živine, ki se pase. Še eno podobnost ima s Pokljuko – tudi tu so nekoč prevladovali jelo-bukovi gozdovi, ki so jih zaradi oglarjenja izkrčili.

Varstvo naravnega okolja

Danes Jelovico prekriva smrekov gozd, ki nudi zavetje mnogim ogroženim vrstam ptic. Zato ima planota naravovarstven status NATURA 2000, v okviru katerega ohranjajo naravna življenjska okolja. Območje je ekološko zaščiteno.  Zaščitena so tudi tri »posebna ohranitvena območja« (Blato na Jelovici, Ledina na Jelovici in Ratitovec), v katerih živijo rastline in živali, posebej prilagojene na življenje v barju.

Šport

Jelovica ponuja veliko možnosti za šport in kratkočasje. Priljubljeno je gorsko kolesarstvo in seveda pohodništvo. Pod Jelovico pa obiskovalci radi obiščejo še jamo pod Babjim zobom z značilnimi kraškimi pojavi.

 

Must-hear

Na sprehodu čez gozdove pozorno prisluhnite zvokom. Tu živijo številne ptice, ki so v drugih krajih ogrožene, v tem zaščitenem območju pa se izvrstno počutijo.

Prijava na e-novice

Bled MyWay vam omogoča, da na enem mestu zberete, pregledate in rezervirate vse aktivnosti pri ponudnikih.
Oblikujte si svoj oddih na Bledu po svoje.

Dodajanje aktivnosti

Vsebine se med brskanjem po spletni strani dodajajo same ali pa jih s klikom dodajte sami.

Izberite aktivnost

S klikom na X odstranite tiste aktivnosti, ki vas ne zanimajo.

Preverite ponudbo

S klikom na gumb boste lahko na enem mestu izbrali ponudnika željene aktivnosti in jo rezervirali.