Cerkev Sv. Martina na Bledu

Oglejte si neogotsko cerkev, ki je delo velikih imen slovenske arhitekture in umetnosti.

Župnijska cerkev na Bledu

Sedanja neogotska cerkev, posvečena sv. Martinu, je bila zgrajena leta 1905 na kraju prejšnje gotske cerkve iz 15. stoletja, medtem ko je bila prva kapela postavljena tu že pred letom 1000.

Za gradnjo nove cerkve so sprejeli načrte prof. Friedricha von Schmidta (avtorja mestne hiše na Dunaju), a jih je predvsem glede notranje oprave spremenil arhitekt Josip pl. Vancaš. Večina plastik iz najboljšega kararskega marmorja je delo konzervatorja Ivana Vurnika iz Radovljice.

Cerkev je med letoma 1932 in 1937 s freskami poslikal akademski slikar Slavko Pengov. Pred njo stoji vrtno znamenje, ki ga je v letih pred 2. svetovno vojno projektiral največji slovenski arhitekt Jože Plečnik. Ohranjeno obzidje iz 15. stoletja spominja na dobo turških vpadov v naše kraje.

Na Rečici stoji podružnična cerkev – podružnica sv. Andreja. Barokarizirana cerkev je iz 16. stoletja, okrog nje so lepo vidni ostanki taborskega obzidja.

Poglejte

Pod izdelavo te cerkve so se podpisala velika imena slovenske arhitekture in umetnosti, med njimi tudi Jože Plečnik. Oglejte si čudovito gotsko arhitekturo in freske.

Uporabne povezave

Prijava na e-novice

Bled MyWay vam omogoča, da na enem mestu zberete, pregledate in rezervirate vse aktivnosti pri ponudnikih.
Oblikujte si svoj oddih na Bledu po svoje.

Dodajanje aktivnosti

Vsebine se med brskanjem po spletni strani dodajajo same ali pa jih s klikom dodajte sami.

Izberite aktivnost

S klikom na X odstranite tiste aktivnosti, ki vas ne zanimajo.

Preverite ponudbo

S klikom na gumb boste lahko na enem mestu izbrali ponudnika željene aktivnosti in jo rezervirali.