Naokrog …

Možnosti za prijeten izlet ali zahtevnejše športne ture je v okolici Bleda še ogromno.  

Kropa

Naselje ob potoku Kroparica še danes nosi pečat nekdanjega železarskega razcveta iz 18. st. V Kropi je bila odrita najstarejša talilna peč (13. st.), tu sta v 19. st. delovali dve fužini in kar 19 vigenjcev, lesenih barak, v katerih so kroparji kovali različne žeblje. Zgodovina rudarstva, železarstva in kovaštva je predstavljena v Kovaškem muzeju (tel.: +386 4/533 67 17), v njegov sklop pa sodi tudi ohranjen vigenjc. Staro tradicijo nadaljuje danes podjetje UKO, znano po umetnem kovaštvu.

Vrba

V rojstni hiši največjega slovenskega pesnika dr. Franceta Prešerna je urejena muzejska zbirka z notranjo opremo iz pesnikovega časa (+386 4/580 20 92). Na robu vasi stoji zanimiva gotska cerkvica sv. Marka s freskami furlanskih slikarjev iz 15. st. in Jerneja iz Loke iz 16. st.

Žirovnica

Naselje v severnem delu Radovljiške kotline z gotsko cerkvijo sv. Martina, ki je bila sezidana v 15. st. V Žirovnici je bil rojen Matija Čop, jezikoslovec, literarni zgodovinar in bibliotekar. V njegovi rojstni hiši je urejena zbirka arheoloških raziskovanj poznoantične postojanke Ajdna, ki leži nad Potoki severno od Žirovnice (Tel.: +386 4/580 20 92).

Kranjska gora

Gorski turistični kraj in pomembno zimsko športno središče leži v zgornjem delu Doline. Posebno poleti je pomembno izhodišče izletov in planinskih tur. V Kranjski Gori si lahko ogledate pristno alpsko hišo in gospodarsko poslopje iz 18. st., znano kot Liznjekova domačija (Tel.: +386 4/586 25 82). Informacije: Turistično društvo Kranjska Gora (tel: +386 4/588 17 68).

Vršič

Naš najvišji, 1611 m visok, gorski prelaz povezuje Kranjsko Goro s Trento – zgornjim delom Soške doline. Preko prelaza je speljana serpentinasta cesta, ki so jo med prvo svetovno vojno zgradili ruski vojni ujetniki za potrebe vojakov na avstro-ogrski stani soške fronte. Ob cesti nad planinsko postojanko Mihov dom stoji Ruska kapelica, postavljena v spomin ruskim ujetnikom, zasutim pod snežnim plazom in vsem umrlim ob gradnji ceste. Vršič s planinskimi postojankami je tudi izhodišče za mnoge planinske in plezalne ture.

Trenta

Trenta je visokogorska dolina v povirju Soče z neokrnjeno naravo in zdravim, a ostrim podnebjem. Naravne in kulturne znamenitosti so posejane vzdolž vse doline, zato lahko izbirate med številnimi ogledi: Kugyev spomenik, izvir Soče, korita Mlinarice, botanični vrt Alpinum Julijana, informacijski center Triglavskega narodnega parka na Logu, kjer je zanimivo predstavljen naš edini narodni park, dodana mu je etnološka zbirka.
Informacije: +386 5/388 93 30.

Dolina Vrat z Aljaževim stolpom

Skozi Mojstrano nas vodi vzdrževana makadamska cesta v 10 km dolgo gorsko dolino Vrat prav pod mogočno ostenje najvišjega slovenskega vrha Triglava (2864 m). Nad Kočo pri Peričniku je ogleda vreden dvojni slap Peričnik – spodnji slap, viden tudi s ceste, je visok 52 m, zgornji pa 16 m. Skoraj na koncu Vrat je planinska postojanka Aljažev dom, izhodiščna točka za planinske ture. Okolica je primerna tudi za sprehode na okoliške planinske pašnike, do spomenika padlim partizanom – gornikom in pod mogočno 1200 m visoko in 3000 m široko severno steno Triglava. Iz Mojstrane v Vrata vodi urejena Naravoslovna učna pot Triglavskega narodnega parka, ki izletnikom hojo do Vrat popestri in naredi zanimivejšo.

Prijava na e-novice

Bled MyWay vam omogoča, da na enem mestu zberete, pregledate in rezervirate vse aktivnosti pri ponudnikih.
Oblikujte si svoj oddih na Bledu po svoje.

Dodajanje aktivnosti

Vsebine se med brskanjem po spletni strani dodajajo same ali pa jih s klikom dodajte sami.

Izberite aktivnost

S klikom na X odstranite tiste aktivnosti, ki vas ne zanimajo.

Preverite ponudbo

S klikom na gumb boste lahko na enem mestu izbrali ponudnika željene aktivnosti in jo rezervirali.