Triglavski narodni park

Zahtevni vzponi, slikovite doline, edinstvene rastline in živali ter pravljična jezera – v osrčju neokrnjene narave.

TNP se predstavi

Triglavski narodni park, edini narodni park v državi, leži v neposredni bližini Bleda. Zajema enega najlepših in najbolj privlačnih predelov Slovenije, saj obsega skoraj vse Julijske Alpe pri nas. Ozemlje narodnega parka je zelo slikovito in raznoliko. V njegovem središču leži najvišja gora Slovenije, Triglav (2846 m), po kateri nosi park svoje ime. Od Triglava se na vse strani pahljačasto odpirajo globoke in strmo zarezane doline, večji del ledeniškega izvora. Doline in planote so prekrite s preprogo zelenih gozdov in pašnikov, nad njimi se dvigajo visoki vrhovi drznih in ošiljenih oblik. Po številnih grapah in čudovitih soteskah ter koritih (Vintgar, Mlinarica, Mostnica), tečejo čisti gorski potoki in manjše reke, ki se združujejo v dve večji – Savo in Sočo. Med njima teče tudi razvodnica med Jadranskim in Črnim morjem. Visoko v gorah leže gorska Triglavska in Kriška jezera, v Bohinju pa Bohinjsko jezero – največje stalno naravno jezero v Sloveniji.

Podobo te čudovite in razgibane pokrajine zaokroža izjemno bogastvo flore in favne, s številnimi redkimi in posebej zavarovanimi rastlinskimi in živalskimi vrstami. Na obrobju parka, tam, kjer je človek gospodaril dolga stoletja, je pustila svoje sledove zgodovina in človekova kultura. V bolj odmaknjenih predelih najdemo stare, krajinsko značilne kmetije in domačije, v gorah pa zanimive planine. Na mnogih se še pase živina in so znane po tradicionalnem sirarstvu.

V času vojne

Čez Triglavski narodni park so pljusknili tudi valovi prve in druge svetovne vojne. V prvi je na območju današnjega Triglavskega narodnega parka potekala Soška Fronta. Frontna črta je potekala visoko v gorah (prek vrhov Rombona in Krna) in po dolini Soče. V drugi svetovni vojni pa je bilo ozemlje znano po dobro organiziranem in množičnem partizanskem gibanju.

Pohodništvo in gorništvo

Marsikaj od znamenitosti narodnega parka je podrobneje opisano v teh informacijah in si jih turisti lahko ogledajo, saj so primerno dostopne ali posebej urejene za obisk (Vintgar, Pokljuška soteska, Bohinjsko jezero, dolina Vrat, Vršič, Trenta, Pokljuka itd.). Dobro označene poti in steze ter številne planinske koče omogočajo planincem obisk tudi višjih predelov parka. Take ture so lažje in varnejše, če jih vodijo izkušeni vodniki.

Doživite

Doživite najbolj pristno naravo v Sloveniji! Razgibane geografske oblike ter bogastvo živalskih in rastlinskih vrst vam bodo za vedno ostale v najlepšem spominu.

Prijava na e-novice

Bled MyWay vam omogoča, da na enem mestu zberete, pregledate in rezervirate vse aktivnosti pri ponudnikih.
Oblikujte si svoj oddih na Bledu po svoje.

Dodajanje aktivnosti

Vsebine se med brskanjem po spletni strani dodajajo same ali pa jih s klikom dodajte sami.

Izberite aktivnost

S klikom na X odstranite tiste aktivnosti, ki vas ne zanimajo.

Preverite ponudbo

S klikom na gumb boste lahko na enem mestu izbrali ponudnika željene aktivnosti in jo rezervirali.