Brezje

Poiščite svoj mir in sprostitev v našem največjem duhovnem središču, ki je bogato tudi z najrazličnejšimi kulturnimi prireditvami.

Brezje, značilna gorenjska vas pod Karavankami, so z baziliko Marije Pomagaj glavno slovensko Marijino svetišče, kraj miru, ljubezni in upanja. Nekateri ga posrečeno imenujejo glavno slovensko duhovno zdravilišče. Tu se pri Materi in Kraljici Slovencev začenja simbolna os slovenstva: Brezje – Bled – Bohinj – Triglav. V to lepoto narave je bila leta 1800 stari cerkvi sv. Vida prizidana kapelica, ki jo je po zaobljubi poslikal kranjski slikar Leopold Layer in zanjo naslikal podobo Marije pomočnice, ki jo je slovenski človek poimenoval Marija Pomagaj.

Bazilika Marije Pomagaj

Vas Brezje je danes nedvomno najbolj poznana po Baziliki Marije Pomagaj, ki privablja romarje iz vse Slovenije in številne tujce. Slava Brezij se je pričela v 19. stoletju, ko se je ob milostni podobi Marije Pomagaj zgodilo nekaj čudežnih ozdravljenj. Leta 1996 je cerkev Marije Pomagaj na Brezjah papež Janez Pavel II. razglasil za baziliko. Leta 2000 je bila bazilika Marije Pomagaj razglašena za slovensko narodno svetišče. Zanj skrbijo frančiškani, ki so ob cerkvi postavili samostan. Upravljajo sodoben Romarski urad ob parkirišču, kjer so na voljo vse potrebne informacije o svetišču in romarskih poteh. Tik ob baziliki so v prostoru nekdanjega hleva samostana frančiškani uredili muzej Sončna pesem, v urejenem parku pred cerkvijo pa je kip družine in velik križ.

Svete maše:

Poleti:

Ponedeljek – sobota: 7.00, 8.30, 10.00, 19.00

Nedelja in prazniki: 7.00, 8.30, 10.00, 11.30, 16.00, 19.00

Pozimi:

Ponedeljek – petek: 7.00, 10.00, 18.00

Sobota: 7.00, 8.30, 10.00, 18.00

Nedelja in prazniki: 7.00, 8.30, 10.00, 11.30 16.00, 18.00

Dogajanje

Brezje so tudi pomembno kulturno središče, saj frančiškanski samostan pripravlja vsako leto bogat program glasbenih dogodkov, likovne kolonije, znanstvene simpozije, razne tečaje, knjižne izdaje, galerijske in muzejske razstave v ustvarjalnem sodelovanju z Gorenjskim muzejem iz Kranja. S svojo galerijo Sončna pesem tako vabi duha k lepoti in srčni širini. Brezje je v svoji 200-letni zgodovini obiskalo več milijonov romarjev. Povprečni letni obisk se zadnja leta povečuje; jih je pa nad 300.000 obiskovalcev letno.

Najdite

Poiščite svoj duhovni mir v tem malem kraju, ki je prežet s skrivnostno energijo. Morda vas čaka znotraj bazilike, morda za slikarskim platnom v likovni koloniji ali pa je ujet v čudovitih zvokih najrazličnejših glasbenih dogodkov.

Uporabne povezave

Prijava na e-novice

Bled MyWay vam omogoča, da na enem mestu zberete, pregledate in rezervirate vse aktivnosti pri ponudnikih.
Oblikujte si svoj oddih na Bledu po svoje.

Dodajanje aktivnosti

Vsebine se med brskanjem po spletni strani dodajajo same ali pa jih s klikom dodajte sami.

Izberite aktivnost

S klikom na X odstranite tiste aktivnosti, ki vas ne zanimajo.

Preverite ponudbo

S klikom na gumb boste lahko na enem mestu izbrali ponudnika željene aktivnosti in jo rezervirali.