Begunje

Rojstni kraj legende slovenske narodnozabavne glasbe, Slavka Avsenika, in izhodišče za pohod v Karavanke.

Begunje na Gorenjskem ležijo na skrajnem severu Radovljiške ravnine in so rojstni kraj Slavka Avsenika, legende in začetnika slovenske narodnozabavne glasbe. Z Bleda se lahko v Begunje odpravite z avtom, avtobusom, kolesom ali kočijo. Tipična gorenjska vas nudi dobro izhodišče za pohodne poti v Karavanke.

Arhitekturne in kulturne znamenitosti:

  • Graščina Katzenstein: zgrajena v 16. stoletju, leži v središču kraja in je skupaj s parkom spomenik državnega pomena. V času druge svetovne vojne so bili v graščini zapori.
  • Muzej Talcev: v delu graščine Katzenstein je v nekdanjih celicah jetnikov urejen spominski muzej; v parku je grobišče talcev.
  • Grad Kamen: mogočne ruševine nekdaj Ortenburške in kasneje Lamberške posesti so severno od naselja, ob vstopu v dolino Draga.
  • Muzej Avsenik: v njem je predstavljena zanimiva zgodba Ansambla bratov Avsenik in začetkov slovenske narodnozabavne glasbe
  • Cerkev sv. Petra na Gori: cerkvica iz 16. stoletja je poznana po freskah Jerneja iz Loke in čudovitem razgledu na Radovljiško ravnino. 
  • Cerkev sv. Urha: freske Matije Bradaška v cerkvi veljajo za enega najkakovostnejših spomenikov stenskega slikarstva 19. stoletja v Sloveniji.

Spoznajte

Spoznajte tipično gorenjsko vas in njene prijazne stanovalce. Rojstni kraj Slavka Avsenika ponosno ohranja spomin nanj. Vas zanima, kje je dobil navdih za številne glasbene uspešnice?

Prijava na e-novice

Bled MyWay vam omogoča, da na enem mestu zberete, pregledate in rezervirate vse aktivnosti pri ponudnikih.
Oblikujte si svoj oddih na Bledu po svoje.

Dodajanje aktivnosti

Vsebine se med brskanjem po spletni strani dodajajo same ali pa jih s klikom dodajte sami.

Izberite aktivnost

S klikom na X odstranite tiste aktivnosti, ki vas ne zanimajo.

Preverite ponudbo

S klikom na gumb boste lahko na enem mestu izbrali ponudnika željene aktivnosti in jo rezervirali.