Razstave na Blejskem gradu

Galerija Stolp na Blejskem gradu, 4. - 30. 6. 2019

Vabljeni na razstavo v Galeriji Stolp na Blejskem gradu:

  • od 7. do 30. junija razstava slik, risb in grafik slikarke Lučke Šparovec (otvoritev razstave bo potekala 7.6. ob 19.00 - PRESTAVLJENO S 4.6.)
Lučka Šparovec (roj. 1984) se je že uveljavila kot ena najvidnejših slovenskih umetnic mlajše generacije. 
 
Umetnica se predstavlja v dveh razstavah z različnima izhodiščema likovnih del. Prvi del, komorno naglašen z malimi formati, nagovarja s stilizirano risbo na podlagi industrijskega vzorca (dekorativni papir). Le-ta aludira na trendovsko oblikovane sodobne interierje, ki jih vsiljujejo hitro menjajoči se produkti industrije, nenehno menjavanje življenjskega stila in posledično pretirano potrošništvo povprečnega posameznika. V dialogu med barvo, obliko in risbo (figuro) ironizira idealiziran vsiljen način življenja, saj dejanska realnost, žal, govori nasprotno. Lučka Šparovec o izhodišču likovnih del pravi: «Razmišljam o relaciji med starim in novim, med preteklostjo in sedanjostjo. Ta prehod predstavlja igrišče dialogov in sprememb, kjer sprejemamo le tisto, kar nam koristi ali kar po sili razmer moramo sprejeti. Ne gre zgolj za intimno doživljanje sodobnega časa, temveč za neizmakljivo globalno vpetost subjekta v diskurz finančnih, gospodarskih in trendovskih vsebin (pozicij, norm).«

Podobe v slikah dojemamo kot nekakšen pogled skozi zamegljena očala, saj so slike narejene večplastno. Zadnji sloj je paus papir, s katerim v motivih oblikuje atmosfero "sfumata". Lučka Šparovec pod vprašaj postavlja tradicionalne vrednote, ki so se v današnjem, tranzicijskem času, zbanalizirale v dvolično skrajnost. V drugem delu razstave so razstavljeni tako formati v grafični tehniki giclée, kot subtilne risbe na papirju in platnu, ki na prefinjen način artikulirajo med monokromnimi barvnimi površinami in linijami. Pri teh delih se avtorica zavestno odmakne od upodobitev predmetnega sveta. Za izhodišče ji je domišljijska predstavnost, v kateri različni intervencijski posegi (ritem linije, nevtralni prostor, premišljeno reduciran izbor barve) ustvarjajo sožitje celote. 
 
PETRA VENCELJ, B.Sc. History of Art & Geography, AICA

Razstave so odprte v delovnem času Blejskega gradu. Vstopnina je nakup vstopnice za Blejski grad.
Na koledar

Prijava na e-novice

Bled MyWay vam omogoča, da na enem mestu zberete, pregledate in rezervirate vse aktivnosti pri ponudnikih.
Oblikujte si svoj oddih na Bledu po svoje.

Dodajanje aktivnosti

Vsebine se med brskanjem po spletni strani dodajajo same ali pa jih s klikom dodajte sami.

Izberite aktivnost

S klikom na X odstranite tiste aktivnosti, ki vas ne zanimajo.

Preverite ponudbo

S klikom na gumb boste lahko na enem mestu izbrali ponudnika željene aktivnosti in jo rezervirali.