Razstave v Knjižnici Blaža Kumerdeja Bled

Knjižnica Blaža Kumerdeja Bled, 1. - 30. 4. 2019, 1. - 31. 5. 2019

Knjižnica Blaža Kumerdeja Bled vabi na razstave:

V mesecu APRILU:

  • Noč z Andersenom - Razstava utrinkov z 13. Noči z Andersenom.
  • Blejski kozolci in "kozolci" - Kozolec je bil nekdaj sestavni del slovenske kmetije, postavljen blizu doma ali med travniki in polji. Danes ima poleg prostorskega, kjer se shranjujejo drva, bale, kmetijska mehanizacija, orodje in druge naprave, tudi etnološki pomen, saj gre za ohranjanje kulturne dediščine. Razstavo fotografij najbolj zanimivih kozolcev pripravlja Maja Vrtačnik.
  • od 5. do 30. aprila: Lepote narave - Na razstavi Milene Petek, članice Slikarskega društva Atelje Bled, bodo predstavljena likovna dela, katera povzemajo motive iz narave.
V mesecu MAJU:
  • Klekljanje - Zaključuje se druga sezona klekljanja v KS Bled. Blejske krajanke so vso zimo izvajale to prostočasno dejavnost, ki je nekoč omogočala preživetje marsikateri družini. Danes so čipke inspiracija za umetniško ustvarjanje v oblikovanju in arhitekturi, utrle pa so si pot tudi v modo. Veščina izdelovanja klekljanih čipk s križanjem, sukanjem, pretikanjem oziroma prepletanjem niti, navitih na kleklje je povezovala letos kar dve skupini; eno ob sredah in drugo ob petkih. Klekljanje je kreativno izražanje ustvarjalk, ki bodo svoje izdelke na ogled postavile v vitrine blejske knjižnice. 
  • 210 let od nastanka Ilirskih provinc - V tokratni predstavitvi Izbranih predmetov iz zbirk Gorenjskega muzeja se bomo vrnili v čas nastanka Ilirskih provinc. Na razstavi Naj vedo ljudje o Francozih: Ilirske province (1809̶ 1813) si boste lahko ogledali francosko vojaško blagajno, zraven pa izvedeli nekaj o Napoleonovih soldatih, zgodbah na panjskih končnicah in drugih spominih na francoske čase, tudi tistih z blejskega konca. Muzejsko vitrino pripravljata mag. Barbara Kalan in Anja Poštrak.
  • Utrip dediščine - Letos so učenke in učenci OŠ prof. dr. Josipa Plemlja Bled, krožka Slikanje na platno, skupaj z mentoricama, učiteljicama Sergejo Ažman Lapajne in Jano Nerat pripravili 12 slik z naslovom »Utrip dediščine«.

Razstave so odprte v delovnem času knjižnice.
Na koledar

Prijava na e-novice

Bled MyWay vam omogoča, da na enem mestu zberete, pregledate in rezervirate vse aktivnosti pri ponudnikih.
Oblikujte si svoj oddih na Bledu po svoje.

Dodajanje aktivnosti

Vsebine se med brskanjem po spletni strani dodajajo same ali pa jih s klikom dodajte sami.

Izberite aktivnost

S klikom na X odstranite tiste aktivnosti, ki vas ne zanimajo.

Preverite ponudbo

S klikom na gumb boste lahko na enem mestu izbrali ponudnika željene aktivnosti in jo rezervirali.